[router-cg] Re: router-cg uzerine..

---------

New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

From: Serdar KÖYLÜ (serdarkoylu@fisek.com.tr)
Date: Sat 25 May 2002 - 03:29:19 EEST


Selamlar..

Berk cok guzel bir yere parmak basmis. Cokta hakli. Fakat, bu Turkuaz veya i18n yada teknikdestek-cg gibi bir faaliyet degil. Bizim alelacele bir sey yapip, ULAKBIM ve/veya YOK'un onune atmamiz gerekiyor. Eger bu isi yapabilirsek, bu gurubun hazir altyapisini gercek manada bir router-cg'ye cevirebiliriz.

Enver, biraz heyecanli. ELAN ve Disk-ON-Chip .. Guzel ama orta/uzun vade icin iyi cozumler. Bize su an lazim olan bence bir PC, ATM Adaptoru, VoIP icin bir cozum (T1/E1 karti vs) ve yazilim. Bunun belki biraz kusuru bulunabilir. Fakat size Gani gani RAM ve HDD vs. verir. Deve gibi bir CPU verir. Bunun maliyeti elbette yuksek olur ve optimum cozum degildir. Ama dar vakitte, gonullu olarak dagitik yerlesimle yapilabilecek en kestirme cozum olacaktir. Gerci en kotu durumla bir ATM kartini 2500 $, T1 kartini 800 $ ile edinirsek, 5000 $'a bir tanesi hallolur gibime geliyor. Fakat bu bile 17M $ olan butceyi, 4 - 5M$'a dusurmeye yetebilir. Fiber dosenmesi vs. olunca TTNET vs. bu 4-5M $ i icer su gibi. Fakat Router, VoIP, Trunk kabilyetli santral vs. dertlerinden kurtuulacaginizi da dusunurseniz, bence toplamda 20M $ gibi bir rakam tasarruf ettirir. Insanlar guvensizlik duyacaklardir. Ama karsilarinda bir PC varsa, bazi seyleri soylemeniz cok kolay olur. Bir seyi (Anakart, HDD vs.) bozulursa (3 Yil garantilidirler g
enellikle) gider kosedeki bilgisayarcidan alir takarsiniz. Insanlara guven verir. IPTABLES'i bir yere daha kuruyorum. Firewall olarak, Checkpoint cope atilacak. En basindan beri 24000 USD'lik CheckPoint'e bedava bir seyin alternatif olamayacagi elestirileri ile bogustum. Yapip gosterince bitti is..

Soylemek istedigim, su an en onemli sey zaman. Bunun icin bizim yapacagimiz alete bilgiler nasil girecek (INPUT Interface) ve cikacak (OUTPUT IF) bunu bilmemiz lazim en basta..

Saygi ve sevgiler..


New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

---------

Bu arsiv hypermail 2b29 tarafindan uretilmistir.