[Linux] Re: mail seminer konusunda

---------

New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

From: Serdar KÖYLÜ (serdarkoylu@fisek.com.tr)
Date: Sat 06 Jul 2002 - 20:38:15 EEST


Selamlar...

Genel olarak bir cevap yazayim. Linux aslinda kernelden ibarettir. Bu nedenle kerneli bilmesek bile anlamak onemlidir.

SWAP mekanizmasi, thread mekanizmasi, Scheduling mekanizmasi.. Bunlardan ustun korude olsa haberdar olmak, bilhassa adminler icin buyuk nimetlerdir. Bunlardan haberdar olmayan, MCSE'nin evde iki makinayi birbirine baglayamayip kendinden nasil utandigina dair itirafini, itiraf.com'da okuyabilirsiniz.

Kernel onemli bir husustur, bu bir.. Ikincisi bundan anlayan insan az. Bu demek oluyorki, ogretecek insan az. Seminer versek senlikte 5 musteri gelir. O nedenle seminere uygun degil. Murat'a oturda bir dokuman yaz desek, usenir yazmaz. Sonucta kernel konusu Linux'cular icin kapali kutu olur.

Oysa, bu listede KERNEL konusu boylesine enine boyuna tartisilirsa, kisa bir sure sonra, thread'in ne oldugu, VM'in ne oldugu vs. pek cok hafizaya kazinir. Belki anlatanlardan baska kimse, scheduling nasil yapilr bilmez ama, hemen herkes boyle bir seyin varligini bari ogrenir. Bunlardan, bir kacida cikar, bakarsiniz isi ilerletmeye karar verir. Iste bu insanlarin onune yeni ufuklar serebilmek icin, bence derinlemesine kernel mekanizmalari islenmelidir. Hemde biri anlatip digeri okuyp kafa sallayarak degil, ciddi ciddi sorular sorarak.

Fakat bu serinin kaliciligini saglamak, son basvuru yeri olan liste arsivlerinden cikarmak lazim. Doruk'a bir iki defa top atmistik. Gerci ondan ziyade, belge-cg'nin isi. Fakat, birileri bu mesajlari arsivler, HTML olarak yayinlarsa, kaliciligi ve faydasi daha buyuk olur. Asil mesele burada.

Bunlarin derleip kitap olarak yayinlanmasina gelince, boyle bir format olusturularak bu GPL olarak yayinlanirsa bunun onune gecilmis olur. Boylece yarin kimse kimseye kizamaz. Zaten bu tur bir seriyi, kitaplastirmak isteyenin, en azindan seriye yazanlar kadar, konuyu bilmeleri sart.

internet paylasimi nasil yapilir ? Bakin ayni soru, 3 farkli topikte suruyor. Birisi, outlook calismiyor diyor. Digeri, ftp yapamiyorum diyor. Otekisi ping atiyor ama internete cikmiyor diyor. Bir diger mailseminer faaliyeti de bunu ele alir. Bir baska faaliyet ise, GTKX.X icin yapilir. Ama, onceligi internet paylasimina verelim, kernel bize luks demek yanlis. Soyleki zaten bilhassa bu konuda cok geri kalmisiz. Hepsine birden ayni onemde yaklasmak sart (bence)..

Pek neden mail-seminer. Benim home dizini ve Windows'taki belgelerim dizinini bir eselesem, 50 sayfayi bulmus ama sonuclandirilmadigi icin oylece kalmis bir ton belge bulurum. Evet, internet paylasimi nasil yapilir ? 2.4 serisi kernel cikmadan baslamisim.TCP vs. hepsini anlatip transparent proxy kurulumunda kalmisim. O nedenle bir HOWTO olarak gondermemisim. Oylece duruyor. Daha acisi, 1 yildan fazla olmus. Tamam kabahat filan ama, cogumuz bir koltukta 4-5 karpuz tasiyoruz.

Mail-Seminer, insanlari bogmaz. Rahat yazarlar. Yanlis yapsalar bile duzeltmek kolaydir: Ornek benim mesajlar. Diger yandan eksikleri kolay kapanir.

Benim tavsiyem "KERNEL serisi" devam etsin. Ama baska serilerde devam etsin. Eger yogunluk olursa, ayri bir liste acilabilirde belki. Ama bu konu low-level, su konu end-user diyerek hic birini digerinin onune almamak lazim.

Saygi ve sevgiler..

On 06 Jul 2002 18:35:37 +0300
Murat Koc <murat.koc@frontsite.de> wrote:

-----------------------------------------------------------------------
Liste üyeliğiniz ile ilgili her türlü işlem için
http://liste.linux.org.tr adresindeki web arayüzünü kullanabilirsiniz.

Listeden çıkmak için: 'linux-request@linux.org.tr' adresine,
"Konu" kısmında "unsubscribe" yazan bir e-posta gönderiniz.
-----------------------------------------------------------------------


New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

---------

Bu arsiv hypermail 2b29 tarafindan uretilmistir.