[Linux] Merhaba

---------

New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

From: Necmettin Begiter (nbegiter@gmx.com.tr)
Date: Wed 03 Jul 2002 - 21:56:40 EEST


Merhabalar. Ben bugün aranıza katıldım. Öncelikle "herkese selam" demek istedim.

Dediğim gibi aranıza daha yeni katıldım ve bu gruba girerken amacım linux hakkında birşeyler öğrenmekti, zira bu listeyi üzerinde barındıran sitede beni Linux'a ısındıracak, Linux'u bana tanıtacak ya da temel terimlerine aşina olmamı sağlayacak bir şey bulamadım, bilmiyorum belki de benim beceriksizliğim. (Grupta bir gün içerisinde gelen-giden postalardan sonra açıkçası insan korkuyor şimdi biri buna da "evet sen beceriksizsin; hem de üstüne üstlük salaksın" diye bir cevap verir diye)

Aslında benim aradığım daha çok öğretici tarzı birşeydi ve İngilizce bilmeme rağmen İngilizce bir döküman aramıyordum ve aramıyorum. Neyse, öyle bir şey bulamadım sitede, o yüzden bir öneri olarak Linux sevenlerin bir Linux öğreticisi hazırlamasının Linux'a yeni başlayanlar açısından faydalı ve çekici olacağını düşünüyorum. Biraz düşününce ortalıkla "Windows for Dumbs" kitapları varken "Linux for Everybody" kitapları olmaması (varsa da halâ dikkat çekici ve itici güç durumda olmaması) düşündürücü ve biraz da üzücü bir durum benim gözümde. İnternette bile böyle bir Türkçe döküman bulamamak, gruba baktığımda "Linux'u böylesine ateşli şekilde savunan insanlar varken nasıl olur da böyle bir öğretici olmaz?" düşüncesini ön plana çıkardı ister istemez. Eğer varsa da hepinizden özür diliyorum, bana bu dökümanın adresini nereden bulabileceğimi genelden veya özelden bildirirseniz sevinirim.

Sanırım bir işletim sisteminin kullanımını üç ana başlık altında incelemek uygun olacaktır: "işini görmek", "sistem yönetimi", ve "kurulum".

Kurulum ve sistem yönetimi konularına değinmeden konuşmak gerekirse ben kendi adıma Linux kullanmanın Windows kullanmaktan daha kolay olduğunu söyleyemem. Hele yeni başlayan birisi için. Sonuçta bu sadece bir "arayüz" problemidir. Masaüstünün çalışma mantığını anladıktan sonra bir işletim sistemini kullanmak zor olmasa gerek (sistem yönetiminden değil bilgisayarı kullanmaktan ve "işini görmekten" bahsediyorum sadece). Windows'u kullanmak kolay, ama Linux'u kullanmak da kolay... İkisinden biri zor olmak zorunda değil ki...

Sistem yönetimine geçmeden önce kurulum konusuna değinmek isterim. Yıllardır Windows kullanır ve her ay en az bir kez Windows kurarım (kafe işlettiğim için). İlk Windows kurma tecrübemi hatırlamıyorum, ama o zamanlar bilgisayar terminolojisinden pek anlamıyordum, dolayısıyla zor başardığıma eminim, ama o zaman Linux kurmam gerekseydi, bilgisayarı Linux'la açılır hale getirebileceğimi de sanmıyorum açıkçası. Ancak şimdiye kadar üç kez Linux kurdum ve bilgisayar terminolojisini bilmemin ve İngilizce bilginin (İngilizce öğretmenliği öğrencisi olmamdan ötürü olsa gerek :) ) yeterli olmasından ötürü olsa gerektir ki hiçbir zorluk yaşamadım, Linux kurulu makinaya ağı ve İnterneti "göstermeyi" başardım, hatta mail bile okuyup gönderdim. Ama yeni başlayan birisi için hangisini kurmak daha zordur ? sorusuna verilecek cevap ikisinin de kendine göre zorlukları olduğu veya belki daha doğru bir deyişle ikisinin kurulumunun da kolay olmadığı bana göre. Tabii ki Windows'u veya Linux'u kurarsınız, ama donanımların tanıtılma
sı, ağı görmek, İnternet'e çıkmak vs. gibi işlemlerin ikisinde de "çocuk oyuncağı" denebilecek kadar kolay olmadığı apaçık ortada bence.

Gelelim sistem yönetimi konusuna. Bu konuda bence Windows'u ve Linux karşılaştırmak anlamlı olmayacaktır, çünkü sistem yönetimi zaten kendisi zordur, hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın. Efendim, "Linux'un komut satırı benzeri birşeyi var o yüzden zor" mu dediniz ? Ben DOS kullanarak başladım bilgisayar kullanmaya ve bana göre komut satırı, komutlar, parametreler vs. hiçbir zorluk arzetmiyor. Siz komutları yazmak yerine tıklamaya alıştıysanız o ayrı, ama bu Linux'da sistem yönetiminin zor olduğu anlamına gelmez, sizin alışık olmadığınız anlamına gelir. Veya "Windows'da herşey birşeylere tıklayarak yapılabiliyor, e nerde kaldı bunun zorluğu" diyorsanız, zor olması gerektiğini kim söyledi ki? Veya Windows'un çok stabil olduğunu ? (Veya, sistem yönetiminin bahsettiğim yönüyle (komutlar vs.) alâkası yok ama, stabil olması gerektiğini ?)

Linux - Microsoft savaşlarına gelince. Ben hiçbir şahsa özel birşey söyleyecek değilim zaten öyle birşey söylesem bir anda daha yeni katıldığım bir gruptan bir sürü "sen kimsin ulan?" maili alırım zannımca. Ancak sadece bir kaç mailden gördüğüm kadarıyla, gözlemlediklerimi belirtmek istedim. Ve asıl söyleyeceklerime geçmeden önce şunu da altını üstünü sağını solunu çizerek söylemeliyim ki bunlar tamamen kişisel görüşlerimdir, kimsenin katılması şart değil, itiraz edecekseniz de lûtfen kullandığınız kelimelere özen gösterirseniz, kim bilir belki de varsa haksız olduğum noktalar ortaya çıkar ve ortak bir noktada buluşuruz.

Linux'a tabiri caizse "laf atıldığında" hemen laf atan Microsoft yandaşı gibi muamele görüyor, hemen başlanıyor "Microsoft şöyle, Office böyle, Windows iğrenç". Öncelikle bu tamamen kişisel tercih meselesidir bence, hiç kimsenin "salaklar hala Windows kullanıyor" demeye hakkı yoktur, ki Windows'u kullanan kişi salak bile olsa kimsenin ona onu iyi tanımadan ve gerçekten de salak biri olup olmadığını anlamadan "salak" sıfatını yapıştırması benim gözümde (sadece BENİM gözümde -size göre öyle değilse ben de size "salak" diyecek değilim elbette) saygısızlıktan başka birşey değildir. Uzun lafın kısası gördüğüm şey şuydu, Linux'a laf atıldığında Linux'un güzelliklerini göstermeye çalışmaktan ziyade kelimelerle ve kişisel saldırılarla savunma yapıldığını, ya da daha doğrusu saldırarak savunulduğunu farkettim. İşin ilginç yanı, gönderdiği postalarla Microsoft yandaşı görünen insanların aslında Microsoft yandaşı olmadıklarına inanıyorum.

İkinci noktam ise, Linux severlerin anlamaya çalışmaktan ziyade reddedip tersleme ve "zıtlaşma" şeklindeki davranışları. Biliyorum ki buna bir çok itiraz alacağım, ancak buna gerçekten inanıyorum çünkü daha önce de bazı Linux gruplarına üye oldum ve Türk olmayan insanlar için de durum aynı, yani direkt reddetme eğilimi. Sözüm kişi olarak hiçbir şahsa değildir, lütfen kişisel tepkiler gelmezse sevinirim. Bu konuda hiç kimseye bir tavsiyede bulunmak haddim değil bunu biliyorum, ama isterdim ki "Linux'çu"lar biraz daha kelimelerine dikkat etsin, kişisel saldırılarda bulunmaktan uzak dursun, Microsoft'a saldırmak yerine Linux'u yaygınlaştırmaya çalışsın.

Saygılarımla,
Necmettin Begiter, 2.

-----------------------------------------------------------------------
Liste üyeliğiniz ile ilgili her türlü işlem için
http://liste.linux.org.tr adresindeki web arayüzünü kullanabilirsiniz.

Listeden çıkmak için: 'linux-request@linux.org.tr' adresine,
"Konu" kısmında "unsubscribe" yazan bir e-posta gönderiniz.
-----------------------------------------------------------------------


New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

---------

Bu arsiv hypermail 2b29 tarafindan uretilmistir.