Linux Kullanıcıları Derneği E-Posta Listeleri

LKD Listeleri Genel Kullanım Kuralları


  1. LKD listeleri derneğin resmi destek araçları değildir, yalnızca LKD çevresindeki kişilerin gönüllü katkıları ile, diğer gönüllülerin sorunlarına yardımcı olmaya çalıştıkları araçlardır. Listelere gönderilen tüm mesajların sorumluluğu gönderen kişiye aittir, hukuksal olarak da derneği hiçbir biçimde bağlamaz. Özellikle sorun çözümü için öneri içeren mesajlar, yanıtlayan kişi dahil, hiçbir kişi veya derneği kötü sonuçlara karşı sorumlu kılmaz. Kullanıcı listedeki önerileri kendi sorumluluğu altında uyguladığını unutmamalıdır.

  2. LKD listeleri, liste üyelerinin mesajlarını otomatik (moderasyon yapmadan) dağıtmaktadır. Liste yöneticilerinin mesajlarda değiştirme, yeniden düzenleme veya geciktirme gibi bir girişimleri kesinlikle yoktur. Ancak liste yöneticileri gerekli gördükleri taktirde, geçici olarak listeyi moderasyona alabilirler. Zaten listelere üyelik de kişilerin isteği ile başlamakta veya sona ermektedir.

  3. Gönderilen mesajlar sunucunun yoğunluğuna bağlı olarak, kısa sürede dağıtılmaktadır. Liste üyelerinin yanıtları ise, kendi yoğunluklarına bağlı olarak iletiyi okuyup, yanıt yazama zamanlarına bağlıdır, listelerdeki sorulara belli bir zamanda yanıt verileceği gibi kural yoktur.

    Bu nedenle bir iletinize yanıt alamaz iseniz, aynı iletiyi yinelemeyiniz. Yanıtı bilebilecek gönüllüler yalnızca haftasonları liste mesajlarına bakıyor olabilirler. Benzer bir sorun yakın zamanda yanıtlanmış olabilir, aşağıda adresi verilen eski liste mesajları içinde arama sayfasını kullanmak çok daha hızlı çözüm bulmanızı sağlayabilir.

    Yineleyen iletiler, başlıkta "acil", "çok önemli" gibi uyarıcı sıfatlar kullanılan iletiler gönüllüler tarafından pek hoş karşılanmamaktadır. İletinize hiç yanıt verilmez ise, kimsenin sorunun yanıtını bilemediği de dahil olmak üzere, bir sorun olabileceğini düşünüp, bireysel olarak çevrenize danışınız.

    Özellikle başlangıçta listelere soru sormadan önce aşağıdaki web alanlarına göz atmak yararlı olabilir. Sizin "çok basit" görebileceğiniz bazı sorular, listedeki gönüllüler tarafından da bilinmeyebilir veya gönüllülerin ilgisini çekmeyebilir.

    Son olarak Linux yardımcı belgeleri arasında "Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları" başlıklı bir belgenin de bulunduğunu ve Türkçesine aşağıdaki adresten ulaşılabileceğini de belirtelim:

    http://liste.linux.org.tr/smart-questions.php

    Türkçe kaynaklar:
    http://www.linux.org.tr/belgeler.html (Linux ve özgür yazılımlarla ilgili belge siteleri)
    http://listweb.bilkent.edu.tr/linux/ (Aralık 1993 - Agustos 2001 Linux liste arşivleri)
    http://listweb.bilkent.edu.tr/Linux/ (Şubat 2002-Ekim 2004 - Tüm Linux listeleri arşivleri)
    http://liste.linux.org.tr/arama.php (Ekim 2004'ten bugüne tüm Linux listeleri arşivleri)

    İngilizce kaynaklar:
    http://www.google.com.tr/linux (Türkçe sayfalar seçimi ile Türkçe kaynaklara ulaşım içinde kullanılabilir)
    http://www.freshmeat.net (Özgür Yazılımları bulabileceğiniz bir site)
    http://www.sourceforge.net (Özgür Yazılımları bulabileceğiniz bir site)
    Dağıtımların web alanları

  4. Sisteminizde olusan bir sorun hakkında yazıp yardım isteyecekseniz, sisteminiz ve oluşan sorun hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışın: "Şu dağıtım (Mandrake 10.1, Debian stable, ...) , şu yazılım ve şu sürümü (gcc 4.3, Apache 2.0.51, ...) , şu girdi ile şunlar oluyor" türü olabildiğince ayrıntı vermeye çalışın. Bu arada ilgili kayıt (log) dosyalarında ne yazıldığına bir bakın, ve onları da iletmeye çalışın. Her duruma uyan bir reçete olmasa da, ayrıntıları bilmeden de size yardımcı olunamaz. Çoğu durumda, kayıt dosyalarındaki hata mesajlarının Google'da aratılması sonucunda çözüme ulaşabileceğinizi de lütfen unutmayın.

  5. Gönderilen iletilerin düz yazı formunda olması ve UTF-8 kodlaması ile Türkçe karakterler ile yazılmış olması yeğlenir. HTML biçeminde iletilerden kaçınınız. Özellikle arka plan resmi vb. eklentiler içeren HTML düzenlemeleri kullanmayınız.

  6. Zincir elektronik iletiler (chain mail) listelere yollanmamalıdır.

  7. İletinin konusu konu satırında kısaca belirtilmeli, önceki bir konuya yanıt olarak ileti yazılmaya başlanarak, konu satırı ile ilgisiz içerik gönderilmesinden kaçınılmalıdır. Üyelerin posta kutularının korunması amacı ile, konunun hangi listeyi ilgilendireceği düşünülerek ileti gönderilmelidir.

  8. Kişisel amaçlı iletişim için listeleri kullanmayınız. Kendinizin veya başkalarının kişisel bilgilerini (adres, cep telefonu, banka hesap numarası vb.) listeye iletmeyiniz. Listeye yazan kişiyi özel olarak yanıtlamak isteyip de, yanıtınızı yanlışlıkla listeye gönderirseniz, listeye hemen kısa bir özür mesajı gönderiniz.

  9. Listelere gönderilebilecek ileti boyutu 40 KB olarak sınırlandırılmışıtr. Daha büyük boyutlu dosyalar için, web veya ftp alanlarına yerleştirilmesi ve ilgili adresin liste ile paylaşılması önerilen yöntemdir.

  10. Liste kurallarına uymayanlar, listelerde gerekli nezaketi göstermeyenler, kavgaya yol açanlar, konu dışı ileti gönderenler için liste yönetimi, listelerden çıkarmaya varan yaptırımlar uygulayabilir. Bu gibi iletilere liste yönetimince özel uyarı mesajı gönderileceğinden, listelerde bu tür iletileri "yok farz ederek" davranınız, ilgili kişiye liste aracılığı ile davranışına yönelik uyarı iletisi göndermeyiniz (Kişisel iletilerinize kimse karışmamaktadır...).

  11. İnternet etiği "genel ahlak" kuralları ötesinde, internet kullanımı ile ilgili "etik kurallar" tanımlanması ile ilgili bir bilimsel daldır. İnternet etiğindeki gelişmelere paralele olarak LKD listelerinin kuralları da değişebilir. Ancak kullanıcıların başta genel ahlak olmak üzere, internet etiğini de izledikleri ve uygun davranacakları ön görülmektedir.

    Bu konuda Türkçe kısa bir kaynak okumak isterseniz (birkaç bağlantı adresi de içeriyor) aşağıdaki kaynaktan yararlanabilirsiniz : http://liste.linux.org.tr/etik.php veya daha önce anılan "Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları" başlıklı belgenin ilgili bölümlerini inceleyebilirsiniz. http://liste.linux.org.tr/smart-questions.php

  12. Listelere yollayacağınız iletilerinizi; çabuk cevap dönülmesi, ayrıca ilgili kişilere ulaşması ve de liste üyelerini rahatsız etmemesi açısından ilgili listeye yollamanız önerilir. Liste adlarından Linux-sohbet dışındaki listelerde sorulabilecek konular belirgindir. Liste ile ilgisiz gönderilen ileti rahatsızlık yaratacak derecede ise ileti sahibi özelden uyarı alabilir.

  13. Listelere yazılan tüm mesajlar, olanaklar ölçüsünde arşivlenerek Internet'te herkesin ulaşabileceği bir biçimde yayınlanır.

LKD Liste Yönetimi, iletişim için listeyon@linux.org.tr adresini kullanabilirsiniz. | cosmosboard etkisi