[acik-duyuru] senlik konusmasi

---------

New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view Attachment view

From: Mustafa Akgul (akgul@Bilkent.EDU.TR)
Date: Fri 12 May 2006 - 04:34:23 GMT


Linux ve Ozgur Yazilim Senligi acilisinda yaptigim konusma
Saygilar
Mustafa Akgul
----------
http://akgul.web.tr/yazilar/senlik/senlik06.html

   V . Linux ve Özgür Yazılım Şenliği
"Korsan Değil Özgür Yazılım Kullanın!"

Mustafa Akgül

akgul@lkd.org.tr

Sayın Milletvekillerim, Sayın Başkanlar, Değerli Konuklar, Kamunun değerli temsilcileri, Sayın Basın Mensupları, Türkiye'nin dört
bir köşesinden gelen sevgili penguenler, Sizlere, LKD olarak, V. Linux ve Özgür Yazılım Şenliğine, hoş geldiniz diyoruz.
Bu etkinliğin hayata geçmesine katkı veren herkese teşekkür ederiz
Ev sahibimiz ODTÜ'ye, BİM Çalışanlarına, Bilgisayar Klupüne, LKD gönüllülerine, Seminer ÇG, Şenlik ÇG, özellikle Doruk Fişek, Onur Tolga Şehitoğlu, Türker Gülüm, Erdinç Köroğlu, adını anamadığım gönüllülere, ve bildiri ve seminer veren, panelist olarak katkı veren tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Sponsorlarımız IBM, EMO Ankara Şubesi , Pardus, destekci ve katılımcılarımız Radyo ODTÜ, Portakal Teknoloji, Yaman Bilişim, Mavi Bilgisayar, Copyone, SecretCV, GP2X'e teşekkür ederiz.
 
Şenlik Neyi Amaçlıyor ?

Linux ve Özgür Yazılım Şenliği, Türkiye'nin her tarafındaki Penguenlerin ve açık kaynak kod dünyasının yıllık buluşma noktası olmayı arzuluyor.
 Şenlik, Hiç Linux bilmeyenden, profesyonellere , yazılım geliştiriciden system uzmanına, linux firmalarından, KOBİ'lere, ev kullanıcısından, kamu çalışanına, öğrenciden akademisyene, K12'lerden, yerel yönetimlere
toplumun tüm kesimlerini bir araya getirmeyi hedeflemektedir.
Bu kapsamda tüm açık kaynak temelli grup ve oluşumlara, açık kaynağa sıcak bakan tüm bilişim örgütlerini partnerimiz olarak görüyor, onlara Şenlikte yer vermek istiyoruz; örneğin PHP grubu tüm gün sürecek etkinlikler yapıyor.
Türkiye'de gelişen her açık kaynak ürün ve proje Şenlikte sunulsun, her açık kaynak firması Şenlikte yer alsın istiyoruz.

Şenlikte toplam 75 oturumda, 70 bildiri/seminer, 12 panel/çalışma grubu var.
Seminerler geniş bir yelpazede hiç bilmeyenden uzmana yönelik, panel ve çalışma grupları ise camia içi ve ulusal politika ve ortak akıl arayışına yönelik.
Şenlik, bir öğrenme, bilgi ve tecrübe paylaşma ortamı olmanın yanında,
 eğlenceli bir sosyal ortam olmayı hedefliyor. Elektronik dostlukları, fiziki dostluklara aktarma, kaynaşma, beraberce eğlenme, kısaca
beraberce üretme, dostluk ve kültür oluşturma ortamı olmasını arzuluyoruz.
Şenlik'te Yılın Penguenleri ödülleri yanında alternatif ödüller,
oyun turnuvaları, gezici seminer anıları gibi farklı boyutlarda olacaktır.
Şenlik, aynı zamanda Linux ve Özgür Yazılımın konularının tartışılması,
ülkenin gündemine girmesi, ulusal internet, bilişim, e-devlet ve bilgi toplumu
stratejilerinin açık kaynak boyutunun tartışılmasını hedeflemektedir. Linux ve Özgür Yazılım dünyasının iç sorunları tartışıp çözüm arama, yeni hedefler belirleme konusunda da bir ortam sağlamaktadır. LKD Genel kurulu da şenlikte yapılmaktadır.

LKD kimdir ?

Şenlik, Linux Kullanıcıları Derneği'nin en büyük etkinliğidir. LKD 2000 mayısında kuruldu, onaylanması 2001'I buldu ve biz 2002'de Ankara Üniversitesinde, 2003'ye Yıldız Teknik Üniversitesinde, 2003 ve 2004'te Milli Kütüphane ile ve bu senede ODTÜ ile birlikte Şenliği gerçekleştiriyoruz.
Linux camiasının ilk örgütlenmesi 93 sonunda linux@bilkent.edu.tr listesi ile başladı. LKD olarak şenliğin dışında, Ankara, İstanbul ve İzmir'de düzenli seminerler yapıyoruz. En başından beri İnternet Konferansı, Akademik Bilişim Konferansı, İnternet Haftasında yoğun seminerler veriyoruz. Gezici seminerlerimiz, 40'a aşkın il ve 90'e yakın etkinliği buldu. Başta üniversite kentleri olmak üzere, yeterli talebin olduğu her ilde 1-3 günlük Linux semineri yapıyoruz. Bazı mütevazı ön koşulla ülkenin her yerine, gücümüz yettiği kadar gidip, Linux ve özgür yazılımı anlatmaya çaba harcıyoruz.

LKD, Linux ve Özgür yazılım konusunda ilk başvuru merkezi, odak noktası, "portal" olmak istemektedir. Bu amaçla, tüm açık kaynak kod dünyası ile sıcak ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Bu birlikteliğin gönüllülük esasında, ortak çıkarlar etrafında, ülkemizde Linux , açık kaynak kod ve özgür yazılımın gelişmesi yönünde olmasını istiyoruz. LKD'nin oy 745 üyesi, bir düzine webi, ayda ortalama bir milyon mesajın döndüğü , 2500 kişinin üye olduğu, 30 kadar listesi, 1 Tera Byte yakın ftp arşivi var. Böylece, linux camiası, günün 24 saatı haberleşmekte ve yardımlaşmaktadır.

Linux Nedir ?

  Linux Bilişim dünyasının asi çocuğudur. İnternet ortamının bir ürünü olan Linux, yeni bir yazılım geliştirme felsefesi, yeni iş yapma biçimleri olan, başka disiplinlerde yansımaları olan, tüm dünyayı saran, sosyo-politik bir oluşumdur.
Linux ve açık kaynak , ülkelerin bilişim , kalkınma ve bilgi toplumu stratejilerinin önemli bir yapıtaşı haline gelmektedir. Economist'in son 1e-readiness" raporu ve 100 $'lık diziüstü bilgisayar projesi bunun örneğidir.

Linux, binlerce kişinin üzerinde çalıştığı, en mütevaziden en gelişmiş her donanımda çalışmak üzere tasarlanmış, masa üstünden, sunuculara, süper bilgisayardan, cep telefonuna, ağ yönlendiricileriden, tüm gömülü sistemlerde kullanılmak üzere sürekli geliştirilen bir işletim sistemidir. Linux açık kaynak kodlu bu yazılım ailesinin öncüsü ve sembolüdür. Sourceforge'de 1 milyonun üzerinde geliştirici 100 bin proje üzerinde çalışmaktadır. Unesco/GNU envanteri 4700 yazılım listelemektedir. GNU yazılım geliştirme merkezi Savannah'a 42 bin geliştirici kayıtlı, 2600 proje üzerinde çalışılıyor.
Dünyada, Distrowatch.com'a göre, 500 linux dağıtımı söz konusu, 378'i aktif, 71 durmus, ve bekleme listesinde 148 dağıtım var. Türkiye'de lise, inux.org.tr'deki envantere göre 9 linux dağıtımı, 68 özgür yazılım var.

Linux'un belirleyici özelliği ücretsiz oluşu değil, kullanıcıya sunduğu özgürlüklerdir. Bunun temelinde ise açık kaynak kod ve açık
kaynak kod üzerinde koyduğu haklar ve sınırlamalardır. Linux dünyası, internet ortamı üzerine kurularak, yeni bir yazılım üretim metodolojisi ortaya çıkardı. Bu metodoloji, bir proje liderinin öncülüğünde yüzlerce, yer yer binlerce kişinin katıldığı imeceye benzer, demokratik bir üretim tarzı. Bir yazılım, internetin tüm olanaklarını kullanarak, çok geniş bir kullanıcı ve bilişim dünyasının yetkin üyelerinin desteğiyle çok hızlı ve nitelikli bir şekilde gelişebilmektedir . Açık kaynak kod size, hem kullandığınız yazılımın eksik özelliklerini, sizin gereksinimlerinize göre ekleme, hem de istemediğiniz özellikleri çıkartma olanağı sunmaktadır. Yani gereksiniminize göre uyarlayabilirsiniz.

Açık Kaynak ve Özgür yazılımların ülkeler için tasarruf, güvenlik, insan gücü yetiştirme, bilişim sektörü gelişimi, istihdam ve ülkenin rekabet gücü açısından önemlidir.

İşletim sistemi ve ofis yazılımlarıdan ülkenin kolayca milyon dolarlar tasarruf edeceği ortada. AB 6. çerçevede kamu da açık kaynak yazılımların kullanılmasının önünü açmak için milyon avroluk projelere destek olmaktadır. Bunu hükümet politikası yapan ülkeler, Münih gibi yerel yönetimlerde vardır.
Açık kaynak yazılımlar ayrıca mütevazı donanım üzerinde düzgün çalışırlar. Donanımdan da tasarruf söz konusu.

 Açık kaynak yazılımlar, kapalı kaynak yazılımlarla büyük ölçüde yarışabilmekteler. Avrupa Birliği, e-avrupa eylem planında güvenlik için açık kaynağı önermektedir. ABD'de NSA "secure linux" geliştirme çabalarına öncülük etmektedir. Ordularda, genelde bu yönde bir eğilim vardır. Uludağ projesin doğuşunda da böyle bir istek gözüküyor. Açık kaynak, doğrulanabilir bir güvenlik sağlar.

Linux, bilgisayar dünyasında elini kirletmek isteyen, neyin nasıl çalıştığını
anlamak ve onunla oynamak, geliştirmek tarihsel anlamıyla "hack etmek" isteyenler için ellerin altına eşsiz bir deney ortamı sunmaktadır. Tüm işletim sistemi, binlerce farklı yazılım, bir kütüphane ve etkileşim ortamı olarak interneti sunmaktadır. İyi bilişimci yetiştirmenin yolu Açık kaynaktan geçmektedir. Ülkemiz üretmek zorundadır. Dünya ile yarışmak için sadece iyi ürünler değil teknoloji üretmek zorundayız. Bilişim teknoloji üretmek, deney yapmaktan korkmayan, her şeyi kurcalayan meraklı ve yaratıcı bireylerle mümkündür. Bu ise, cicili bicili yazılımlarla uygulama yapan kişilerce yapılamaz.

Açık kaynak dünyası çok geniş bir yelpazede lisans sunmaktadır. GPL'den BSD'ye, creative commons lisansına çok farklı modeller söz konusu. Google Linux ve açık kaynak üzerine kurulmuştur. Kapalı bir şekilde gelişmesi durmuş, açık kaynağa dönünce camianın katkısı ile gelişmiş yazılım örnekleri vardır. Ayrıca, açık kaynak ve açık olmayan kaynak meselesi ya hep ya hiç meselesi değildir. İkili lisansla yazılım geliştirmek, açık kaynaktan ticari ürün çıkartmak mümkündür. Yani bir paradigma altında düşünmek ve çalışmak gerekir.

Açık Kaynak yazılımlar uyarlama ve kişiselleştirme olanağı sunmaktadır. Bu ise küçük gruplara destekle birlikte paketleme sansı vermektedir. Böylece, yazılım ve sistem desteği konusunda istihdam olanakları çıkmaktadır. Yazılım ve donanım maliyetinin düşmesi destek ve danışmanlık için para harcanmasının yolunu açmaktadır.

Açık kaynak yazılımlar işletmelerde tasarruf sağlamanın ötesinde, geliştirilen yazılım temelli ürünlerde lisans ücretleri nedeniyle ciddi bir tasarruf sağlayacaktır. Bir müzik seti, cep telefonu gibi ürünlerde bu kendini gösterir. Bir uluslararası markanın dağıtıcısı mı olacaksın yoksa kendi markanı mı yaratacaksın, farkı açık kaynak yaratacaktır.

Açık Kaynak Kod Dünyası Ne ister ?

LKD, Linux ve Özgür Yazılımın ülkemiz için hayati önemde olduğunu düşünmektedir. Açık kaynak yazılımların kullanılması, yayılması, uyarlanması, geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

  Pardus'un geliştirilmesini destekliyoruz ve kobiler, okullar, kamu ve askeriyede kullanılmasının teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim çok önemli hedeflerimiz arasında. E-dönüşüm Türkiye projesi çerçevesinde KDEP arasında birlikte çalışabilirlik çalışmalarını destekliyoruz, kamu kurumlarının acık kaynakla tanışması konusunda daha aktif olunması gerektigini düşünüyoruz.

 Kamu oyuna Açık Kaynak Kod Dünyası olarak vurgulamak bazı görüşlerimizi özetlemek istiyoruz.

Biz tam rekabet koşullarında yarışmak istiyoruz. Açık Kaynak Yazılımları ve Pardus'un emirle kullanılmasını istemiyoruz. Biz, eşit fırsat verilmesini istiyoruz. Ön yargılardan uzak, bilgili ve tecrübeli kadroların, objektif ve bilimsel ölçütlere göre değerlendirmesini,bu değerlendirmenin saydam olmasını istiyoruz. Tüm kamu ihalelerinde açık kaynak kodun değerlendirmeye alınması konusunda bir genelge istiyoruz.
Yerli yazılımın makul ölçüler içinde teşvikinde fayda görmekteyiz.

 Temel bilişim eğitimin kavramlara yönelik olmasını, marka ve ürün temelli olmamasını istiyoruz. Öğrenciler, değişik ürünlerle çalışabilme yeteneğini kazanmalı, farklı ürünler ve platforma tanışmalıdır. Bir başka deyişle, Linux ve özgür yazılımla tanışmalıdır. Bu ilköğretim, lise, meslek lisesi, meslek yüksek okulu ve üniversitede hayata geçmelidir.

Bilgisayar uzmanı ve teknikeri yetiştirmeye yönelik lise, meslek okulu ve üniversite programlarında, açık kaynak kodu derslerin bir parçası olmalı; öğrenciler açık kaynak yazılımlarla ve araçlarla tanışmalıdır.
Bu eğitimin tüm platformları ve farklı yaklaşımları tanıştırmalı, öğrencilerine ellerini kirletmelerini sağlamalıdır.

Tüm kamu projelerinde "tek tuş" mantığını bırakıp, pilot projeler yapılmadan, büyük projeler gündeme gelmemelidir. Bu projeler sırasında açık kaynak alternatifleri muhakkak göz önüne alınmalıdır. Özellikle, okullar açısından farklı pilot projeler çok önemlidir. Açık Kaynak dünyası KOBİ'ler, okullar, yerel yönetimler için alternatif dağıtımlar sağlamalıdır.

Açık kaynak kod dünyası özgürlük ve sınırsız seçenek demektir. Hep birlikte
ortak akıl ve ortak eylem birliği içinde rekabeti kendi aramızda ve kapalı
yazılım dünyası ile yapmaya hazırız.
Açık kaynak ve özgür yazılım ülkemizin kalkınma yarışında, dünya ile bütünleşme yarışında bize önemli fırsatlar sunmaktadır.
Tüm bu hedefleri el birliği ile gerçekleştirmek bize kalmıştır.

Açık Kaynak fikri ve açık kaynak üretim biçimi; yani dağıtık, çok sesli ve demokratik yapı, birlikte üretme, paylaşma ve ortaya çıkan ürünün insanlığın ortak mirası olması fikri başka alanlarda yansımalar üretmeye başladı. Genetik patentlerinin açık olmasını savunan Açık Biyoloji, Fikir, sanat, müzik eserleri için geliştirilen Creative Commons, Bilimsel eserlerin kısıtsız erişimini savunan Açık Erişim hareketi, Howard Dean'in kampanyasından çıkan deanspace kavramı, "Açık Kaynak Su" bu yansımaların örnekleri arasında. Açık Kaynak sadece bilişimcilerin değil, sosyologların, iktisatcıların, siyaset bilimcilerin da ciddiye almaları gereken bir konu.

Son olarak Şenliğin sloganı hakkında birkaç şey söylemek isterim.
Beyin gücü kol gücünün önüne geçmektedir. Beyinsel ürünlerin üretimi zor ve pahalı ama tekrar üretimi pratik olarak bedava ya da çok ucuzdur. Fikir Ya da beyinsel ürünlerin hakları fikri hakların bir süresi olmak zorundadır ve vardır. Bazı fikirler çok önemli olduğu için "fikri haklar" kapsamında değildir; temel bilim, çarpma gibi. Aksi halde insanlığın gelişmesi durur. İnternetin temsil ettiği değişim devrimsel bir değişimdir; sanayi devriminden önemli bir gelişmedir. Bu gün bilgiye erişim temel bir insan hakkı olarak anayasalara girmektedir. Bu değişimin ışığında düşünmeliyiz. Bir taraftan yaratıcılığı teşvik etmeli, fikri hakları korumalıyız, öte yandan geniş kitlelerin bilgi ve enformasyona erişimini mümkün kılmalıyız. Tekellerle geniş kitlelerin yaşama hakları karşı karşıya geldiğinde geniş kitleleri feda etmemeliyiz. İnsanlar hastalıktan ölürken, ilaç firmalarının çok kar etme haklarını düşünemeyiz. Benzeri sorunlar, temel yazılımlarda, eğlence ürünlerinde gündemd!
 edir. Değişen paradigmaların ışığında fikri haklar konusunda yeni bir dengeyi insanlık olarak bulmalıyız. Bu kapsamda yazılım patentlerin yazılım sektörünün gelişmesi için sakıncalı buluyor ve karşı çıkıyoruz.

Biz açık kaynak dünyası olarak yazılımların lisanssız olarak kullanılmasını teşvik etmiyoruz. Açık kaynak dünyasının kapalı kaynak dünyasının ürünlerine eş değer ürünlere sahip olduğunu düşünüyoruz. Biz halkımıza sınırsızca kullanabilecekleri, para vermeden edinebilecekleri yazılımları kullanmalarını öneriyoruz.

Şenliğimiz, Linux, Özgür Yazılım Dünyası ve ülkemize hayırlı olsun.

Teşekkür ederim


New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view Attachment view

---------

Bu arsiv hypermail 2.1.2 tarafindan uretilmistir.