[linux-ileri] Re: veritabani karsilastirmasi

---------

From: imran.geriskovan@ttnet.net.tr
Date: Tue 01 Jul 2003 - 19:07:08 EEST

  • Next message: Ozan Eren Bilgen: "[linux-ileri] Re: ext3 mount edememe sorunu"

    http://www.sapdb.org de yi unutmayin.

    Imran

    Serdar Koylu wrote:
    > Selamlar..
    >
    > Elbette, uygulamanin nasil oldugu son derece onemli. Genel gecer bir kural olarak, MySQL, forum, e-ticaret gibi web yonelimli islevlerde son derece iyidir, hizlidir. Ama is biraz daha karisir, garanti takibi, CRM/ERP vs. gibi islevler eklenince durum PostgreSQL one cikmaya baslar.
    >
    > Asil olan husus sistemin yukudur. Agir yuk ama harbiden agir yuk altinda MySQL zayif kalabilir. Agir yuk derken, Gunde onbinlerce transactiondan bahsedebiliriz. Bu durumda ORACLE veya MS-SQL dogru tercih olabilir mesela. Fakat, bu tur yuk icin kuracaginiz ORACLE veya MS-SQL donanimi uzerine Lisans ucretinin yarisi kadar daha donanim yatirimi yaparsaniz, biraz da iyi dizayn edilmis bir veritabaniyla belki daha iyi netice bile elde edebilirsiniz. Kabaca soyle bakin. ORACLE'a vereceginiz parayi Ilave RAM, HDD/RAID, CPU icin harcarsaniz, ORACLE'dan daha iyi netice elde edebilirsiniz.
    >
    > Genel olarak, hallice bir donanim uzerinde MySQL ile PostgreSQL arasinda cok fazla dise dokunur bir performans farki gormezsiniz. Soyleki, biri digerinden 5 kat yavas olsa bile, hiziniz yeterli olacaktir. Fakat gerek esneklik, gerekse guvenilirlik acisindan PostgreSQL bir kac adim one cikar bahsettiginiz turden uygulamalarda. Ama mesela, uygulamaniz basit bir uyelik/cari takibi gibi bir seyse MySQL daha hizli olabilir.
    >
    > Cogu zaman isleri dev aynasinda gormek huyumuz vardir. Ornegin, 120 GB Harddiskler filan. Dogrusu su ki, 120 GB'i doldurmak icin MP3 ve VCD kolleksiyoneri olmaniz gerekir. Ortalama bir fatura, sistemde 3K kadar yer kaplar (1 ile 50K arasi olabilir, o size bagli). Bir stok karti 20K civarinda olabilir. Musteri kaydi ise 10 K gibi bir sey. Bu hesaptan bakinca, 100000 musteriniz olsa 100000 kalem stogunuz, 2 GB Stoklar icin, 1 GB Musteriler icin. gunde 10000 fatura kesseniz (8 saat mesai icinde sn.de 20 fatura filan eder.) bir gunde 30 MB, yilda 12 GB kadar bir fatura kaydiniz olur. Toplam 15 GB. Hadi bunu ikiye carpin, eder 30 GB.. Kaldiki, 100000 Kalem stok ve cari kayda sahip tanidigim firma sayisi 3-4 taneki bunlarin mutlaka bir tanesi cok daha az stok veya musteriye sahip. Sonucta, kayitlarinizin 10-15 GB bile tutmasi icin Bir kac market zincirine sahip olmaniz gerekir.
    >
    > Elbette her sey sizin yazacaginiz uygulamaya bagli. Bugun ORACLE kullanicilarinin cogu yavasliktan muzdariptir. Cunku oyle kucuk veritabanlarinda ORACLE sizin icin bir sey yapamaz. Ama yuk artarsa, o zaman aslinda ne kadar hizli olabildigini gorursunuz. Yuk artarsa, bu en onemli husus. 1000 Kullanici, her biri aksama kadar transaction yapiyorsa kesintisiz, yuk artmaya baslamis demektir..
    >
    > Kisacasi oncelikle sistemin yukunu dusunun. Dev aynasinda bakmayin, isinize ve uygulamaniza. 35.000 Nufuslu bir belediyenin 10 Yillik tum su, emlak vs. isleri toplam 2.5 GB kadar tutmus. Performansiniz kullandiginiz veritabanindan ziyade onu nasil kullandiginiza baglidir. Guvenlik te ayni sekilde. Mesela aslinda Windows'lar bilinen en guvenli isletim sistemidir, CD'sinde kaldigi veya kurulu olan makinanin fisi takili olmadigi surece.. Ama mesela bazi gafil adminler MS-SQL kurulu makinelerin fisini takili unutur, koskoca internetin cokmesine sebep olurlar.. Demekki, her uygulamayi dogru kullanmayi bilmek en onemli husus.
    >
    > Saygi ve sevgiler..
    >
    >
    >
    > 01 Jul 2003 14:35 EEST tarihinde yazmışsınız:
    >
    >
    >>
    >>Sorunun cevabı ihtiyaca ve uygulamalara göre değişecektir. Web için belki
    >>MySQL hızlı ve yeterli olur. Fakat bazen daha gelişmiş bir veritabanı
    >>yönetimine ihtiyacınız oluyor. Programın hangi dilde yazıldıgı DB ye nasıl
    >>baglandı bile performansı etkiler.
    >>
    >>Umit TOPUZ
    >>
    >>-----Original Message-----
    >>From: linux-ileri-bounce@liste.linux.org.tr
    >>[mailto:linux-ileri-bounce@liste.linux.org.tr]On Behalf Of Kadir
    >>Leblebici
    >>Sent: Tuesday, July 01, 2003 2:20 PM
    >>To: linux-ileri@liste.linux.org.tr
    >>Subject: [linux-ileri] veritabani karsilastirmasi
    >>
    >>
    >>MErhaba arkadaslar
    >>
    >>Bu aralar sirkette ticari otomosyon programi icin calismalar yapiliyor
    >>bende soyle bir bilgi ariyorum ama bir turlu bulamiyorum. Hangi
    >>veritabani olmali hangi programlama dili ve sistem gibi.
    >>Oracle,mssql,progress,interbase,mysql vb...
    >>bunlarin karsilastirmasini yapan yerli yabanci bildginiz siteler varmi
    >>acaba?
    >>Isletim sistemi olarak nerde daha performansli calisiyorlar?
    >>
    >>Tesekkurler
    >>
    >>Kadir Leblebici
    >>
    >>
    >
    >
    >
    >


  • Next message: Ozan Eren Bilgen: "[linux-ileri] Re: ext3 mount edememe sorunu"

    ---------

    Bu arsiv hypermail 2.1.6 tarafindan uretilmistir.