[LINUX:16398] Linux ve Ticaret

---------

New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

From: Kemal (kemalg@superonline.com)
Date: Mon 05 Jun 2000 - 19:10:24 EEST


Bildiğiniz gibi Linux'un bir çok (RedHat, Caldera, Suse vb) ticari dağıtımı var ve bunlara para odeyerek alıyorsunuz, ama "Linux Açık Sistem" yine de. Yani ödediğiniz ücret Linux+yığınla ilave program+kurulum belgeleri+eğitim hizmeti=bu olanakların biraraya getirlimesi ve coğrafi bir bölgede yaşayanlara CD'de ulaştırılması bir maliyet gerektirir, bu nedenle Linux etrafında yığınla ticari şirket doğuyor, hatta halka açılıyorlar, zaten MS'in de "yeterince rekabet var zaten, tekel şirket değiliz" savunması bu gerçeğe dayanıyor.

Yazışmalardan anladığım, Sn. Mustafa Akgün'ün "Linux org.tr kurumsal destek vermeye yetmediği için Gelecek AS var" gibi bir söz sarfederek, belki de bilmeden,linux.org.tr sanki kurumlara ticari hizmet vermek için kurulmuş ve fakat yeterli olmamış gibi bir izlenim veren sözlerinden çıktı. linux.org.tr kuruluş amacı olan "bilgi ve becerinin paylaşılması" amacını son derece iyi olarak yerine getirmekte, hatta ilave olarak sanki bir tartışma platformu imiş gibi de (bence yararlı) ilave bir ortam da (hernekadar başta böyle bir amaç yok idi ise de) oluşturmuş bulunmakta.

Bütün bunlar bizleri "Linux bedava, öyleyse onun etrafından para kazanılmamalı" gibi yanlış bir mantığa getirmemeli, "insan emeği hayrata olmaz" butun bu emeklerin dolaylı bir getirisi (Linux karşılığında para alınmasa da) olmak gerekir, zaten Linus Torvald bu becerileri nedeniyle Transmeta'dan iş önerisi aldı, Görkem de öyle, Richard M.Stallman'da bir girdi (hibe) bekleyen vakıf kurdu, amaç finansman, konuyu bu geniş açıdan ele almak gerek diyorum.

Saygılar
Kemal

 
 Listeden cikmak icin:
          unsub linux
 mesajini listeci@bilkent.edu.tr adresine gonderiniz.
   Lutfen Listeci icin MIME / HTML / Turkce Aksan kullanmayin.
 Listeci arayuzu: http://listweb.bilkent.edu.tr/yardim/bilkent/linux.html
 Liste arsivinin adresi: http://listweb.bilkent.edu.tr/


New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

---------

Bu arsiv hypermail 2b29 tarafindan uretilmistir.