[Pardus-kullanicilari] PARDUS/JİRA/MAYDANOZ ÜZERİNE

Baran Topal btopal at bilkent.edu.tr
19 Tem 2010 Pzt 15:42:29 EEST


Selamlar;

 

>>Milli Eğitim Bakanlığıdır. Milli Eğitim Bakanlıı web uygulamalarında "yalnızca" microsoft sistemlerde çalışabilecek bir uygulamacığı kullanarak başka hiç bir sistemde çalışmayacak hale getiriyor.

 

Bu uygulamayı merak ettim. Kanımca, "Başka hiç bir sistemde çalışmayacak" bir uygulama yoktur. Bütün uygulamalar bir şekilde bir başka arcitecture'da çalıştırılabilir hale getirilebilir.

 

Bir Microsoft uygulamasını bir Linux box'ında çalıştırmak için Linux tarafında wine veya Sun-Virtual Box, KVM, XEN Citrix ile çalıştırılabilir hale getirebilirsiniz, hatta dosbox ile dos uygulamalarınızı bile Linux ortamında çalıştırabilirsiniz. Bu bir ya da standart bir PE executable ise, .NET uygulamasıyla ilgili .NET Framework'ünü mono ya da ilgili VM'iniz üzerinden çalıştırabilirsiniz. MS Windows tarafında tersi yine VM çözümleri ile mümkündür, oradaki dosbox eşleniği ise cygwin şeklinde bulunmaktadır. Aynı şekilde bir MacOS X Tiger veya Leopard uygulaması ise VMWare Fusion ya da Parallels ile virtualization yapıp ilgili browser'ı çalıştırabilirsiniz. Şayet uygulama Java uygulaması ise ilgili JRE'nin makinede kurulu olması kaydıyla programınızı platform bağımsız ve sorunsuz çalıştırabilirsiniz.

 

>>öğretmen olarak not girişi yapabilmek, rapor ekranının çıktısını alabilmek için nasıl Microsoft firmasının ürünlerine bağımlı tutulabilirim?

Yukarıda da gözüktüğü gibi değilsiniz.

Sizin için optimum çözüm wine gibi gözüküyor, bu program ile MS ürününü çalıştırabilirsiniz.

 

Elbette ki yaygın kullanımı olan bir işletim sisteminden insanları bir anda başka bir işletim sistemine geçirmek son derece zordur. Bunu özellikle Mustafa Akgül Hocam ile beraber CTIS bölümünde çok yaşadık, kanımca yapılması gereken insanları öncelikle çeşitliliğe alıştırmak ve dual boot sistemlere ve virtualization çözümler ile başlangıçta işletim sistemine ısındırmaktır. Ardından kararı, kişilerin tercihine bırakmaktır. Avantajları gören zaten ilgili işletim sistemine geçecektir.

 

Bir davanın açılması fikrine de karşıyım. Neticede çözümler yukarıda duruyor, olayı işletim sistemlerinin savaşı durumuna sokmak anlamsız, çünkü kanımca her işletim sisteminin kendince üstün yanları ve zayıf yanları vardır. Bunları bulmak ve ona göre davranmak da yine bizlerin görevi, o yüzden davayı falan bırakalım, işimize bakalım:)

 

İyi çalışmalar.

 

Baran Topal

Computer Specialist

Hanstavägen 51-1034a

164 53 Kista 

Stockholm Sweden

 

Royal Institute of Technology, Information and Communication Systems Security, MSc., Stockholm, Sweden.

Bilkent University, Computer Technologies and Information Systems, Computer Specialist, Ankara, Turkey.

Bilkent University, Computer Technologies and Information Systems, BSc., Ankara, Turkey. 

Hacettepe University, Geology Engineering BSc., MSc., Ankara, Turkey.

 

 

From: pardus-kullanicilari-bounces at pardus.org.tr [mailto:pardus-kullanicilari-bounces at pardus.org.tr] On Behalf Of Ozgur GOKALP
Sent: Sunday, July 18, 2010 1:41 PM
To: pardus-kullanicilari at pardus.org.tr
Subject: Re: [Pardus-kullanicilari] PARDUS/JİRA/MAYDANOZ ÜZERİNE

 

Sanırım bir yanlış anlaşılma var. Burada hata Pardus'un değil, en azından ben böyle demedim. Benim anlattığım meselenin sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığıdır. Milli Eğitim Bakanlıı web uygulamalarında "yalnızca" microsoft sistemlerde çalışabilecek bir uygulamacığı kullanarak başka hiç bir sistemde çalışmayacak hale getiriyor. Bu durumun sorumlusu tabii ki Pardus değil, Milli Eğitim Bakanlığı'dır. 

Bununla beraber Pardus yönetiminin de bu işte kasıtlı-kasıtsız büyük ihmali söz konusudur. Bu durumun çözümü için basit bir hukuk mücadelesi bile yeterli olurdu. Bir vatandaş olarak ben Milli Eğitim Bakanlığının uygulamalarını kullanabilmek için, kızımın notlarını öğrenmek için, bir öğretmen olarak not girişi yapabilmek, rapor ekranının çıktısını alabilmek için nasıl Microsoft firmasının ürünlerine bağımlı tutulabilirim? Burada tüm Türkiye belli bir firmanın ürünlerini kullanmaya zorlanmış olmuyor mu? Nerede kaldı kamu yararı? 

Ben bir vatandaş olarak bunların bilincindeyken Pardus yöneticileri bunları idrak edip bir girişimde bulunamıyorlar mı? Ellerinde het türlü hukuki imkan varken bunlar kullanılmıyor. Açılacak davanın illa ki Tübitak UEKAE tarafından da açılması gerekmez. Bu kurumların rehberlik ve imkanları kullanılarak herhangi biri de açabilir bu davaları.

Biraz daha sert ifadeler kullanacağım, itirazı olan varsa buyursun;

Pardus yönetimi bu durum nedeniyle Microsoft ajanlığı yapıyor...

 


----- Original Message ----- From: Hasan Bektaş
To: PARDUS KULLANICILARI
Sent: Sunday, July 18, 2010 2:34 AM
 

 

Pardus'u takdir edeceğimize sanıyorum tenkit edecek yanlarını bulmaya çalışıyosunruz. Ne bekliyorsunuz?

 

Sağlıklı uzun ömür dileklerimle.
Hasan BEKTAŞ




 

 

 

__________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 5287 (20100717) __________

 

The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.

 

http://www.eset.com

 

__________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 5291 (20100719) __________

 

The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.

 

http://www.eset.com

-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: <http://liste.pardus.org.tr/pardus-kullanicilari/attachments/20100719/86ba58de/attachment.htm>


Pardus-kullanicilari mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi