[Pardus-kullanicilari] Birlikte alabilirlik Nerede?

Akn merolu akin at omeroglu.net
15 Tem 2008 Sal 15:47:59 EEST


Merhabalar, 

Özgürlükİçin'in bugün yayınladığı haberin önemi dolayısı ile liste ile de paylaşmak istedim. Haberi ile ilgili yorumlarınızı bu[1] adreste yapabilirsiniz.

Birlikte Çalışabilirlik Nerede?

Kamu kurumlarının bilgi ve belgelerini işlemekte, saklamakta ve birbirleri ile değiştirmekte kullandıkları formatlar bu kamu kurumlarının e-kurum uygulamalarının birbirleri ile çalışması ve sonuçta vatandaşın e-devlet hizmetlerini hızlı ve kesintisiz bir şekilde alması açısından çok önemli. Bu bağlamda bizde de, pek çok diğer devlet gibi, e-devlet için "Birlikte Çalışabilirlik" esasları oluşturma, bunları bir kılavuz halinde kullanıma sunma ve sonrasında da bu esasların uygulanmasını sağlama çalışmaları bir süredir devam etmekte.

2003 yılında başlatılan ve koordinasyonu, izlenmesi, değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi DPT Müsteşarlığı tarafından yürütülen olan e-Dönüşüm Türkiye Projesi'nin çıktılarından birisi de Birlikte Çalışabilirlik Rehberi. 2004 ve 2005 yıllarında katılımcı bir süreç ile hazırlanan rehberin ilk sürümü, Ağustos 2005'te bir Başbakanlık Genelgesi ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Bu rehber özgür yazılımlar açısından çok önemli, çünkü DOSYA (VERİ) SUNUMU ve DEĞİŞİMİ bölümünde ofis dokümanları ile ilgili olarak:
"Diğer taraftan, OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) tarafından ofis dokümanları için standart olarak kabul edilen “Open Document Format for Office Applications - OpenDocument” formatının önümüzdeki dönemde kamu kurumlarının belge değişimi için zorunlu standart olarak kullanılması öngörülmektedir."  şeklinde bir cümle içeriyor. Ayrıca ofis dokümanlarının değişimi için Microsoft Office 97 formatları ve OASIS ODF formatlarının ikisini de kabul edilebilir dosya biçimleri olarak işaret ediyor. Kısacası rehberin ilk sürümü mevcut baskın formatı kabul etmekle birlikte özgür yazılımları da içeren rekabetçi bir gelecek planlıyor.

Geçen üç yılın getirdiği teknik ilerlemeler gözönüne alındığında güncelliğini yitirmekte olan rehber, 2007 ve 2008 yıllarında yine katılımcı bir süreçte gözden geçirildi ve ikinci sürüm taslağı hazırlandı. Ancak bu taslak ilk sürüme göre önemli bir yön değişikliğine işaret ediyor. Öncelikle ODF için sözü edilen öngörü sulandırılmış vaziyette. Daha da önemlisi, bir standart değil de bir ürün olan, rekabeti değil de tekelin sürmesini hedefleyen, hapsolmadan başka bir gelecek vadetmeyen OOXML formatı da rehbere girmiş. Ofis dokümanı formatları konusunun geleceği bir dipnota indirgenmiş:
"Office Open XML Formats” (OOXML) konusundaki gelişmeler ve bu kapsamda gerek Uluslararası Kuruluşlarda gerek Avrupa Birliği bünyesinde yürütülen ilgili çalışmalar takip edilmekte olup, OOXML’e ISO/IEC 26300 ile birlikte benimsenen standart olarak yer verilmesi ya da ISO/IEC 26300 standardının tek başına benimsenmesi konusu bu gelişmeler doğrultusunda değerlendirilecektir."
Dünya Ticaret Örgütü OOXML'i rekabete engel olarak ilan etmiş, Avrupa Komisyonu OOXML'in ISO standardı haline gelme sürecini soruşturmaya başlamış, Microsoft yetkilileri "format savaşları"nın galibini ODF olarak ilan etmiş ve Microsoft firması Office yazılımlarının ODF formatını OOXML'den daha önce destekleyeceğini açıklamışken, bizdeki bu geri adımı anlamak zor.

OOXML'in Birlikte Çalışabilirlik Rehberi'ne girmesi ile kamu kurumları üzerindeki yeni Microsoft Office sürümlerine terfi ve OOXML formatlarını öntanımlı olarak kullanma baskısının artacağı kesin. Fransa kamuda OOXML'i kullanımını yasaklamış, İngiltere'nin BECTA'sı (ki Microsoft ile daha geçenlerde uzun süreli ve geniş kapsamlı bir anlaşma imzaladı) dahi Microsoft Office 2007'ye geçişi tavsiye etmezken, bu adım, açık ve eşit rekabet, hapsolmanın ve tekelleşmenin önlenmesi ve kamu kaynaklarının etkin kullanımı açılarından hiç de parlak bir gelecek vadetmiyor.

Neyse ki DPT bu taslağı yayımlamadan önce kamuoyu görüşlerini toplama yoluna gitmiş durumda. 1 Ağustos 2008 tarihine kadar birliktecalis at dpt.gov.tr adresine e-posta ile ya da DPT Müsteşarlığı'na yazılı olarak görüşünüzü iletebiliyorsunuz.

Türkiye'nin en büyük Pardus topluluğu Özgürlükİçin, tüm katılımcılarını DPT ile acilen iletişime geçmeye ve sesimizi tekrar yükseltmeye çağırıyor.

Büyük bir kampanyayı izlemeye ve desteklemeye hazır olun!

[1]: http://ozgurlukicin.com/haber/birlikte-calisabilirlik-nerede/

-- 
Akın Ömeroğlu
www.ozgurlukicin.com
-------------- sonraki blm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://liste.pardus.org.tr/pardus-kullanicilari/attachments/20080715/96e4c025/attachment.htm 


Pardus-kullanicilari mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi