[linux-programlama] Re: ' { '

---------

From: Serdar Koylu (serdarkoylu@fisek.com.tr)
Date: Tue 22 Jul 2003 - 13:59:58 EEST

  • Next message: msakarya@infotech.com.tr: "[linux-programlama] Re: ' { '"

    Selamlar..

    Oncelikle bazi arkadaslar, MYO'lara hakaret edildigi gibi bir fikir edinmisler, dogal olarak savunma pozisyonuna gecmisler.

    Saniyorum aramizda, Gaziantep, Antalya, Samsun, Bilgi Universitesi, Kayseri, Malatya, Senlikler vs. de sundugum Programlamaya Giris seminerlerini izleyen yok hic. Ben bunlarin hemen hemen hepsinde, nerde bu MYO mezunlari diye sordugumda, bana verilen cevaplar, "Amelelik yapiyorlar" ile "LKS / Excel ile muhasebecilik yapiyorlar" arasinda degisen cevaplardi. Dahasi bu cevaplarda, cogu zaman bizzat MYO'larda okuyan insanlardan geliyordu..

    Sanirim, Devrim, Enver gibi birlikte seyahat ettigimiz insanlardan bunu duyanlar olmustur.

    Programciligi C ile ogrenin, benim sahsi fikrim. Stallman bile bunu soylecek cesareti bulamiyor sanirim. Cunku C ile ise baslarsaniz onunuzdeki yokus gercekten son derece dik olacaktir. Cogu bu yokusu tirmanmayi goze alamadan birakir. Ama tipki eseklerin dik yokuslari zigzaglar cizerek daha uzun surede cikmasi gibi, en nihayetinde bu kot farkini asmak zorundadir. Burada yanlis anlamayin, esekler, arazide en az guc harcayacak yolu insanlardan daha iyi tespit edebilen bir hayvandir, bu nedenle ornek oldu buraya..

    Kisacasi, sizin onunuzde bir dag var. Dikte ciksaniz, done done de ciksaniz, bu dagi asmadan programci olamazsiniz. Tipik trekking yontemi dolanarak cikmaktir. Ama unutmayin, her zaman onunuze asmaniz gereken azgin nehirler, dik ucurumlar vs. cikar bu dagda. Iste, ilk anda insana ters gelsede bu dagi asmanin en kisa zamanda ve en kesin yolu yokusa zorlamaktir..

    Pek coklari bu fikre katilmayabilir. Buna da saygi duyuyorum. Ama o yoldan 2 Yilda bu dagi asamazsiniz. Bunu kendi tecrubelerimden biliyorum.. Sanirim buralarda son 20 yilini aktif olarak kod yazarak gecirmis, C, Assembly, Pascal, BASIC, PHP gibi bir ton dil kullanmis, DOS, UNIX, LINUX, Win16, Win32, WinCE, WinNT, Novell (Server NLM'leri), cesitli MCU/CPU'lar gibi platformlar icin toplamda 6-7 Milyon satir kod yazmis biri olarak soyluyorum. Ve soyledigim gibi, kimseye gidip niye delphi ogreniyorsun demem. Windows'um cokmus diyenlere "Linux kullan", Programci olmak istiyorum diyenlere "C ogren" derim. kestirmeden. Otesi onlara kalmis. Bugun bende Windows kullaniyorum. 97 Yilindan kalma orijinal Win98. VS 6.0 VS .NET vs. hepsi de var elimde. Daha bugune kadar 1 kez olsun ne virus saldirisi yasadi (Antivirus kullanmam, cogu zaman gerek olursa oturur kendim yazarim), nede ben coktum dedi. Benzer sekilde daha 1994 yilinda son satirlari eklenmis, 1.5 milyon satir civarinda yer ka
     playan, Belediye Otomasyon sistemini, bordrosu vs. dahil olmak uzere hala kullanan bir suru belediye var.. Demekki Windows'u cokertmeden kullanmak, MS ProBASIC ile is yapmakta mumkunmus.

    Bazilari hala, C ile Java, Delphi vs. kiyaslamasi yapmakla vakit kaybediyor. Ruby'yi hic denediniz mi ? BASH ile assembler derleyicisi yazabilirmisiniz ? Yani, her dilin kendine gore cuvalla ekstrasi guzelligi vardir. Pek cogunun burun kivirdigi FORTRAN, DSP kodu yaziyorsaniz (H323 CODEC, Ses/Goruntu filtreleri vs.) bulabileceginiz hemen hemen en iyi arac olacaktir. Burada aslolan, iyi bir C Programcisi sistemin derinliklerine inebilmis oldugu icin bu tur dilleri ogrenmekte/kullanmakta hic zorlanmaz.

    Ama, onemli olan husus, programciliga ne kadar ihtiyaciniz oldugu. Bugun pek coklari programcilik yapmadan, basit scriptler ve GNUPlot, SSSP, SQL gibi seylerle amacina cok daha kolay yoldan ulasabilir.

    22 Jul 2003 10:16 EEST tarihinde yazmışsınız:

    > O yuzden insanlar bazinda degerlendirme yapmaktan kacinmak gerekiyor
    > Yetenekli biri de gecimini saglamak/para kazanmak icin bu sekil bir davranis icine girebilir/girecektir de
    > Kimse size muthis bir programlamaci oldugunuz icin para vermeyecektir (Belki cok nadir ama yine de tahmin etmiyorum),
    > Siz goz boyama yoluyla para kazanacaksiniz .. Is cikarip kazanacaksiniz
    > Sizden kimse bunu hangi dilde yazdiginizi soran olmayacak ..
    > Calisiyor mu ? Evet calisiyor .. Bitti

    Acaba ?

     
    > Delphi de componentlerle bu isi goturen insanlar var ..
    > Ama bu insani hor gormemek te gerekiyor
    > Yetenekli olmasina ragmen bu yolda olan insanlar da var

    Bugune kadar Delphi ile yazilmis tonla programla muhatap oldum. Neler cektigimizi, ne kadar basit ve ucuz hatalar yapildigini gordum. Simdi bu calisiyor demek mi oluyor ?

    Bugun onumuzde cok iyi bir model var. MS ve Bill Gates. Burada insanlar bilhassa bu modelden aldiklari ilhamla hatalarindan/eksiklerinden para kazanma yoluna gidiyorlar. Bu yuzden kimseden ses cikmiyor. MS'nin GPL'i dusman ilan etmesinin ardinda yatan gercek de burada. LOGO LKS. 12 satirdan uzun fatura keserseniz, Run Time Error 216 (General Protection Fault)... Ekrandaki bilgileri tutan arrayda yapilan basit bir realloc hatasi.. Bu kadar bariz bir sorun. Fakat, bunu kullananlara, kendi yazdigim programlari kabul ettirmekte cok zorlanirdim. Guya, LOGO'da sorun cikinca, gerekirse Istanbul'dan adam getirir yaptirirmis. Ben 1994 beri hic bir destek faaliyeti istemeyen kodlar yazdim desemde bos gelir.. Cunku, insanlar, ilgisayar ile sorun yumagini birbirine karistirmis halde. Mavi ekranlar, virusler, cokmeler, veri kayiplari vs. zaten kaniksanmis. Hal boyleyken calisiyor demek cok kolay elbette..

    Biraz gelismelere dikkat edin. MS ERP, AntiVirus vs. her ise bulasiyor. Yakinda bu oyle bir noktaya gelecekki, sizin su anki yazdiginiz turden programlara hic kimse ihtiyac duymayacak. Destegi (Aslen format desteginden ibaret olsada) her yerde bulunabilen, sizinkinden daha ucuz olan o urunleri tercih edecekler. Diger yandan insanlar arasinda da bilgi birikimi artiyor. Bugun FrontPage ile <body> nedir bilmeyen adamlar web tasarimi yapiyorlar. Sonucta kalitesizlik var elbet. Ama halk, bunun soyle olup daha iyi olabilecegini bilmiyor. Diger yandan, en cok 3-4 yil sonrasinda, gerek GPL, gerek commercial uygulamalar (Blender'den, Excel'e varincaya kadar) icin milletin bilgi birikimi iyice artacak. Simdi program yazarak yapmak durumunda oldugunuz isleri bir kac tikla halledebileceksiniz. NE Delphi, ne VB gerekecek ortaliga. O anda sizin o ozellestirilmis araclarin yaptigindan daha iyisini yapabiliyor olmaniz gerekecek. Yoksa ne isiniz ne musteriniz size sizi doyuracak parayi vermez
     . Bugun nasil ki herkes Windows kuruyorsa, pek cogu eskiden Windows kurmak, Virus temizlemek icin odedikleri parayla teknik servisleri gecindiriyordu. Hal boyle. Buyrun, Delphi ile form dizayn etmis olmayi programcilik sanmaya, Next tusuna basmakla Windows kurmayi ogrenmis olmayi sanmaya, MCSE sertifikasiyla sistem yoneticisi oldugunuzu sanmaya devam edin. Yakinda halep ile arsinin ne oldugunu gorursunuz.

    Kisaca, eger programcilik yapacagim diyorsaniz, muhtemel hayatiniz icinde programcilik islevini yapma sureniz, 3-5 yili gecmeyecektir, yarim yamalak programcilikla. Ama C ogrenin, C ile birlikte sistemin dinamiklerini, bellek neymis, senkron calisma, asenkron erisim vs. neymis, protokol neye yararmis vs. ogrenin. Her zaman icin Excel ile yapilacak isten cok daha iyisini, ayakustu PHP (veya Java, veya Blender, veya VB) ile yapip bir gunde teslim ediverin. Her zaman is yapacak birilerini bulursunuz. Asil kavramdaki kargasa burda basliyor. C size sistemi, arastirmayi, kaynak bulmayi, okunakli, sade, tasinabilir kod yazmayi, kodunuzu layerler halinde gelistirmeyi vs. her seyi zorla ogretecektir. Yoksa hello World yazmaktan baska hic bir is yapamaz halde kalirsiniz.

    Secim de, hayatta, her seyde sizin. Dilediginizi tercih edin. Hur ve demokratik bir ortamda yasiyoruz, herkes ozgurdur bu konularda.. Sizin yarin Linus'tan, Stallman'dan vs. daha iyi bir programci olmanizin da, hesap makinesi yapmis olmakla kendini programci sanip, ilk bolme isleminde error verip kesilen kod yazmanizinda, ban ne bir kurus faydasi, ne de zarari var. Eger, C mevzusunda yardim isterseniz, bildigim bir mevzuysa elimden geleni yaparim, listeye yazarsaniz..

    Benim tarafimda hal boyle. Ama bilgisayraciyim diyene kiz vermedikleri, ev sahiplerinin burun kivirdigi bir ulkede yasiyorken, en azindan kendi meslegimin kamunun gozunde hakettigi yeri almasi icin elimden geleni yapmayi, meslek ahlakimin bir componenti sayarim.. Isi gucu birakip, uzun uzun buralarda insanlara yardim etmeye, yol gostermeye ugrasiyor, coluk cocugu evde birakip seminerden seminere kosup duruyorsam sebebi budur. Dileyen, tavsiyelerimize uyar. Ama bunlar da GPL lisansli elbette, hic bir garantisi yok :)) Dileyende diger arkadaslarin tavsiyelerine uyar. Aslolan, her iki durumda da fayda ve zarari tavsiye verenlerin degil, onlari dinleyenlerin cekecegidir... Ben gokten zembille inmedim, birakin herseyi, hic bir seyi en iyi, en dogru bildigimi asla iddia etmedim, etmekte istemem.. Fikirlerimi ve tespitlerimi iletiyorum, hepsi bu... Ne kizacak, ne alinacak, ne de gucenecek hic bir durum gormuyorum ortamda..

    Saygi ve sevgiler..

     


  • Next message: msakarya@infotech.com.tr: "[linux-programlama] Re: ' { '"

    ---------

    Bu arsiv hypermail 2.1.6 tarafindan uretilmistir.