[Dernek] Dernek Tartismalari - Ek Materyal

---------

New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view Attachment view

From: A. Murat Eren (meren@uludag.org.tr)
Date: Thu 16 Jun 2005 - 23:38:50 EEST


 Merhabalar,

 Son günlerde yoğun şekilde yapılan dernek tartışmalarına destek olmak ve
insanların sorunları tarif etmesine yardımcı olur ümidiyle dernek listesi ile
paylaşılmasına karar verilen, benzer konular üzerine gitmek amacıyla daha
önce yapılmış ve bir öneri niteliğinde olan bir çalışma aşağıda.. Ayrıca
çalışmanın, okunurluğu çok daha yüksek olan PDF versiyonuna da [1] adresinden
ulaşabilirsiniz.

 [1] http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/lkd-nereye-gidiyor.pdf

 Aşağıya metin olarak eklememin sebebi eğer reply edecekler olursa quote edip
metinlerin ilgili kısımlarına atıfta bulunabilmelerini kolaylaştırmak. Eğer
reply ederseniz atıfta bulunmadığınız gereksiz kısımları lütfen siliniz.

 Selamlar.

--

LKD - Nereye Gidiyoruz?

A. Murat Eren, Erhan Ekici, S. Çağlar Onur, T. Barış Metin

20.02.2005, v0.1, İstanbul

1 Giriş

Linux Kullanıcıları Derneği'nin hedefleri ve amaçlarını, dernek tüzüğümüz ve genelgeçer kabullerimiz doğrultusunda belirlemeye çalıştık. Dernek, idari çalışanları olarak yaptığımız çalışmaların ideallerimiz doğrultusunda şekillenmesinin yanı sıra bir yol haritası çıkarmamız ve bu yol haritasına sadakatimizi sorgulayabilmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Bu nedenle, LKD yönetiminde gördüğümüz eksikleri ve yapmamız gerekenleri listelemeye çalıştık. Yapılması gerekenleri hangi yöntemleri kullanarak gerçekleştireceğimizi ancak yapılması gerekenler üzerinde anlaştığımız zaman ayrı bir çalışma ile hazırlamayı planlıyoruz.

Bu dökümandaki maddelerin bir çoğunun daha önce de dile getirilmiiş bilinen problemler olmasına rağmen planlı ve düzenli şekilde dernek yapılanmasını yeniden oluşturmak için üzerinde hemfikir olunması bir zorunluluk olarak görünmektedir. Bu fikirbirliğinin ardından bunların nasıl çözüleceğine dair eylem planı hazırlanacaktır.

2 Gördüğümüz eksikler

Bu kısımdaki başlıklar ve açıklamaları, eleştirel gözle yazılmıştır ve sadece derneğin içinde bulunduğu durumu ifade etmeyi amaçlamaktadır. Bu sorunlar ile ilgili olarak bu kısımda herhangi bir çözüm önerisi getirilmeyecektir.

2.1 Fazlası ile insan odaklıyız.

Dernekte yürümesi gereken standart işler doğrudan insanlara bağlı hale gelmiş durumda. Dolayısıyla herhangi bir kişinin yokluğu ya da meşguliyeti kendi işinin yürüyemez hale gelmesine neden oluyor. İlgilenen ve sorumluluk alan insanların yeteneklerine göre iş kolları ortaya çıkıyor.

2.2 Derneğin bir bağlayıcılığı yok.

Üyelerin dernek üyeliklerinin sürekliliğini sağlamaları için derneğin bir bağlayıcılığı yok. Bunun basit bir sonucu olarak aidat toplamak sorunlu, nerede ise mümkün değil. Bu rutin dernek işi yapılamıyor. Derneğin üyeleri ile ilişkilerinin kopuk olması, kontrol mekanizmamızın bulunmayışı, derneğin para göndermek isteyenlere bir kolaylık sağlayamıyor olması da aidatların toplanamıyor olmasına etken.

2.3 Temel görevlerimizi yerine getiremiyoruz.

Vergi numarası, yetki belgesi, makbuz, vb. temel dernek işlerimiz sürüncemede kalıyor. Derneğin ana hedeflerine yönelmesi için atılması gereken adımlar bu çözümsüzlükler nedeni atılamıyor. Kişilerin yoğunluğu derneğin zor durumda kalabilecek bir durumda kalmasına neden oluyor. Ne yazık ki, yerine getirmeyen görevler, dernek adına sorumlu kişilerin kanun önünde mağdur düşmelerine neden olabilecek kadar aksamış durumda.

2.4 Bir denetim mekanizmamız bulunmuyor.

Sorumluluk verip sorumluluğun takibini yapamıyoruz. Sorumluluk alabilecek insan sayısının çok az olmasından dolayı dernek içerisindeki kişiler bazı sorumlulukları mecburi ya da rica üzerine alıyor, dolayısıyla sorumluluk alan sorumluluğunu yerine getirmek için zaman ayırma taahütünü vermiyor/veremiyor. Bu durumdan ötürü denetim mekanizması sorumluluğun yerine getirilip getirilmediğini takip edemiyor, sorumluluk sahiplerine hesap soramıyor.

2.5 Yeni bir üye geldiğinde işleyişe katılması için izlemesi gerken prosedür oldukça zahmetli.

Yeni üyeler kolaylıkla işe başlayamıyor, sürece adapte olamıyor. Üyenin bir son derece azimli bir şekilde sonuca ulaşmak için çabalaması gerekiyor. Derneğin amacı, bu amaca istinaden yaptığı işler ve çalışma grupları, bu çalışma gruplarına destek olmak isteyenlerin neler yapabileceği gibi konularda üyeleri aydınlatan herhangi bir yer yok. Bu durumda bir üyenin yardım etmek için Dernek listesine üye olması, işleyişi takip ederek çalışma mekanizmalarını anlamak için çaba sarf etmesi ve durumdan vazife çıkarması gerekiyor.

Çalışmalara gönüllü olarak katılmak isteyen insanlar olmasına rağmen bu kişilerin yönlendirilmesi ve eldeki gönüllü veritabanının etkin bir şekilde kullanımı mümkün olmuyor.

2.6 Gelen her öneri için "sen yap" politikası izliyoruz.

Yapılması gereken işler sorumluluk ve denetim eksikliğinden dolayı sürüncemede kalıyor. Üzerinde iş olmayan ve sorumluluk alabilecek gönüllümüzün olmamasından dolayı insanların önerilerini değerlendirip işletecek gönüllü bulamıyoruz. "Bir ucundan da siz tutun" politikası tek yol oluyor, insanları öneri getirmekten ve kendini göstermekten soğutuyor. İnsan eksiğinin bir neticelerinden birisi yüzünden yeni insanların katılımı kendi bireysel inatçılıklarına kalıyor.

3 Ne yapmalıyız?

Bu kısımdaki başlıklar ve açıklamaları, yukarıda ifade edilen sorunlara doğrudan cevap niteliği taşımaktan çok, derneğin hangi yöne gitmesi gerektiğine dair bir öneridir. Bu kısımdaki tavsiyelerin nasıl hayata geçirileceğinden burada bahsedilmeyecektir. Her maddenin "neden" yapılması gerektiği açıklamanın altına yazılmıştır.

3.1 Büyümek

Büyümek ve daha geniş bir kitleye ulaşmamız gerekiyor, bunun için üye sayımızı arttırmamız gerekiyor.

1. Üye sayısı ile elde edilebilecek, yaptırım gücüne ihtiyacımız var.

2. Dernek işlerinde kullanılabilecek daha fazla insan kaynağına ihtiyacımız var.

3.2 Profesyonel çalışanlar

Rutin işlerde kullanılmak üzere yarı/tam zamanlı profesyonel çalışanlara ihtiyacımız var.

1. İşlerin sürekliliğinin sağlanması gerekiyor.

2. Bazı işler için sorumlulukları devredebilmek ve hesap sorabilmek gerekiyor.

3.3 Yerleşik düzene geçmek

Kişi ve kurumların derneğe ve dernek çalışanlarına/gönüllülerine ulaşabilecekleri bir adres bulunması gerekiyor. Bu derneğin ve gönüllülerinin, her zaman bahsettiği etten kemikten yapılma insanlar olduğunu, ulaşılabilir olduklarını göstermemizi sağlayacaktır.

1. Ulaşılabilir olmak, daha kurumsal bir izlenim bırakmak için bir ön şart.

2. Özgür yazılım geliştiricilerine ve destekçilerine karşı birleştirici olacağımızı söylüyoruz, onların mekan ihtiyaçlarına cevap verebilmemiz gerekiyor.

3. Üyelerimize gelip toplanabilecekleri bir yer, çalışma grupları ve idari toplantılar için bir mekan sağlamamız gerekiyor.

4. İnsanların dernek hakkında bilgi alabilecekleri sürekli bir adres verebilmemiz gerekiyor.

5. Derneğin özel eşyalarını koyabileceği bir yeri olması gerekiyor.

6. Derneğin insanların ulaşabilecekleri fax, telefon ve posta adreslerinin olması gerekiyor.

3.4 Üniversite temsilcilikleri

Üniversitelerde temsilciliklerimiz olmalı. Yetişmekte olan öğrencileri özgür yazılımdan ve amaçlarımızdan mümkün olduğunca fazla haberdar etmemiz gerekiyor.

1. Üniversiteler doğrudan hedef kitlemiz ve örgütlenebileceğimiz en elverişli ortamı oluşturuyor.

2. Üniversite temsilciliklerinin maliyeti düşük, nispeten daha az bir çaba ile üniversitelerin kendi içlerinde örgütlenmesini sağlayabiliriz. Etkisi güçlü olur.

3.5 İrtibat veritabanı

Bilgi işlem birimleri, rektörlükler, Linux şirketleri, bakanlıklar, basın, vb. kurumlara hızlı bir şekilde ulaşabiliyor olmalıyız. Bu kurumların iletişim bilgileri elimizde olmalı.

1. Bu kurumların özgür yazılımlar ile ilgili bilinçlerini yüksek tutmalıyız.

2. Bu kurumları gerektiğinde yönlendirebilmeliyiz.

3.6 Otorite olmak

Alanımızda otorite olmalıyız. Güncel olaylar ile ilgili fikirlerimizi bildirmeli ve basın ile ilişkileri sıcak tutarak kamuyu bilinçlendirmeliyiz.

1. Özgür yazılımlar ile ilgili toplumu bilinçlendirmek zaten ana hedeflerimizden biri.

2. Basın ile ilişkilerimizi düzenlemeli, basın politikamızı dökümante etmeliyiz.

3. Özgür yazılımlar konusunda en doğru bilgi alınabilecek mercilerden biri biziz. Herhangi bir olayda toplumun doğru yönlendirilebilmesi için bizim fikrimizin alınmasını, fikrimizin önemsenmesini sağlamalıyız.

3.7 Özgür projeleri desteklemek

Özgür yazılım projelerine ev sahipliği yapmalıyız. Maddi, manevi destek olmalı, gelişimlerini teşvik etmeliyiz. Üniversitelerin, kamu kurumlarının, şirketlerin bu projeleri kullanmalarını ve gelişimlerine destek olmalarını sağlamalıyız.

3.8 Üye politikası

Bir üye politikası belirlemeliyiz; kurumsal üyeler, akademisyenler, vb. üyeler ve üye grupları için bir politikamız olmalı.

1. Kurumsal üyelerin ve akademisyenlerin derneğe desteğinin artması derneğin gücünü de arttıracaktır. Bizi söz sahibi yapabilir, yazılım seçimleri, devletin bu alandaki politikaları, vb. konularda derneğin fikrinin alınmasını sağlayabilir.

3.9 Süreç tanımları

İş süreçlerinin tanımlanması ve belgelenmesi gerekiyor.

1. İşlerin kişi bağımsız olmasını sağlayacaktır. Tanımlanmış süreçler ile rutin işlerin takibi de mümkün olacaktır.

3.10 Para kaynakları

Yukarıdaki maddelerden bazılarını gerçekleştirebilmek için para kaynakları bulmalıyız. Para kaynakları bulmak hiçbir zaman derneğin nihai amacı değil yalnızca hedeflerine ulaşmak için kullandığı bir yoldur. Dernek olarak amaçlarımız doğrultusunda para kaynakları bulmamız gerektiği bilincine varmamız ve kararını almamız gerekiyor.

4 Sonuç

Yapılması gerekenlerde tanımlanan maddeler dernek içerisinde şimdiye kadar izlemekte olduğumuz tutumda değişiklikler gerektirebilir. Aslen karar vermemiz gereken maddeler aşağıdaki gibidir:

1. Dernek yerleşik düzene geçmeli midir?

2. Büyümeyi ve üye sayımızı arttırmayı istiyor muyuz?

3. Profesyonel çalışanlarımız olmalı mı?

4. Dernek para kazanmak için kaynak arayışına gitmeli mi?

Bu sorulara olumlu cevaplar vermemiz halinde "ne yapmalıyız?" sorusuna verdiğimiz yanıtları detaylandırarak bir iş planı çıkartılacaktır.

--

- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- - A. Murat Eren meren at uludag.org.tr http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/ 0x527D7293, 7BCD A5A1 8101 0F6D 84A4 BD11 FE46 2B92 527D 7293 - -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -

-- Alan Cox sounds as if he hasn't followed the development of programming languages and compilers for the last 10 years (exa). -


_______________________________________________
Dernek mailing list
Dernek@liste.linux.org.tr
http://liste.linux.org.tr/mailman/listinfo/dernek


New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view Attachment view

---------

Bu arsiv hypermail 2.1.2 tarafindan uretilmistir.