[Linux] Re: IDE mi SCSII harddisk mi?

---------

New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

From: Serdar Koylu (serdarkoylu@fisek.com.tr)
Date: Thu 22 Aug 2002 - 15:53:29 EEST


Selamlar..

Journal, harddiske yapilan islemlerin diske kaydedilmeden once islendigi ozel bir dosya. Boylece elektrik kesintisi gibi durumlarda harddiske yapilan islemler replay edilerek dosya sisteminin butunlugu saglanmaya calisiliyor. Cogu zamanda saglaniyor.

Normal islem yapilirken olan kesintide harddiskin tamamindaki node bilgileri taranip uyusmazliklar kontrol edilir. Journal sistemlerinde ise harddiske yapilmis olan son islevler kayitlidir. Boylece dogru duzgun diske yazilmis olan bilgilerin kesinti sonrasi tekrar elden gecirilmesi gerekmez. Sadece Journal kaydinda belirtilen, degisikligin yapilip yapilamadigi belli olmayan, kayitlar kontrol edilir. Boylece koca diskin bastan basa check edilmesi gerekmez. Buda dosya sistemi tamir suresinde bir hayli iyilestirme saglar: Yaklasik 50 ila 500 kat..

Ama bazen journal'deki bilgi de hatali olabilir. Bu durumda disk gene bastan basa taranip dosya sistemi dogrulanir. Ama nedense ReiserFS cogu zaman bu isi beceremez, sisteminiz elden gider. Ext3, journali devreden cikarip tipik bir Ext2 gibi sistemi kullanmaya devam edebilir. XFS genellikle uzun ugraslar sonunda dosyalarinizi geri getirebilir. Bu durumlar ise ancak cok agir yukte yetersiz sistem kaynagi ile calisan veya son derece kritik bir fazda iken olusan bir kesinti sonrasi yasanabilir. Tipik bir serverin veya kullanicinin basina, kesinti sonrasi Journal ile kurtaramama durumunun gelmesi binde birden daha dusuk bir ihtimaldir (ReiserFS icin biraz daha yuksek). Ama Milli Piyangodan kazanma ihtimaliniz bundan kat kat dusukken bilet aldiginiz gibi bu durumun yasanabilecegini gozonunde tutarak yedek almayi ihmal etmemek gerekir. RAID-1 gibi mirroring cozumleri low-level sorunlari duzeltebilir. Dosya sisteminiz tum RAID'i tek bir disk gibi gorur. RAID kullanmis olmakla dosya sistemi sorunlarinin onune geceme
zsiniz. XFS, dosya sistemini yedeklemenizi saglayan guzel bir aracla geliyor. Sistem calisirken tum dosya sisteminin yedegini alabiliyorsunuz kolayca..

Saygi ve sevgiler..

22 Aug 2002 15:07 EEST tarihinde yazmışsınız:

>
> journaling denince örneğin elektrik kesildiğinde yada bilgisayarı
> direktolarak gücünü keserek kapattığınızda dosya sisteminin zarar
> görmemesi-göçmemesi anlamına geliryor(yanlış değil sanırım[?]).
>

-----------------------------------------------------------------------
Liste üyeliğiniz ile ilgili her türlü işlem için
http://liste.linux.org.tr adresindeki web arayüzünü kullanabilirsiniz.

Listeden çıkmak için: 'linux-request@linux.org.tr' adresine,
"Konu" kısmında "unsubscribe" yazan bir e-posta gönderiniz.
-----------------------------------------------------------------------


New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

---------

Bu arsiv hypermail 2b29 tarafindan uretilmistir.