[LINUX:5806] Re: Kde yi soran kisiyim ben

Oguz Kutlu Asik (oguz@holyfire.com)
Tue, 4 May 1999 14:24:44 +0300 (EET DST)

rpm redhat package manager denilen bir paket yonetim sistemi. isminde redhat var ama tabii diger linux dagitimlarinda da kullanilabiliyor. rpm paketi binary leri ve source kodunu icerir. tar.gz olan paketler genellikle (actiktan sonra readme veya install
dosyasini okumak gerekir)

./configure
make
make install komutlariyla kurulur. rpm paketleri ise

rpm -i bilmemne.rpm komutuyla kurabilirsiniz.

CD deki bir tar.gz yi yazilabilir bir medyaya (hdd,floppy) kopyalamadan acamazsiniz haliyle, sadece icerigine bakabilirsiniz.

Tar.gz pakerlerin mantigi icin windoz dan ornek veriyim. Bir dosya indirdiniz ismi bilmemne.zip ve bunu c:\temp e actiniz. icinden bir takim dosyalar ve setup.exe cikti diyelim. setup.exe yi calistirdiniz ve programi kurdunuz, artik c:\temp teki dosyalara ihtiyaciniz olmaz silebilir veya arsiv icin saklayabilirsiniz. tar.gz,tgz, paketleri de ayni sekilde.

/etc/profile dosyasi da autoexec.bat dosyasi gibi acilista okunur. Library lerin ve /bin /sbin /usr/sbin gibi yerlerdeki komutlarin yerini belirler. Bu dosyayi sildiniz diyelim. bir dahaki acilista en basit komuta bile unknown command der. QT yi de kurduktan sonra qt nin hangi dir de oldugunu sisteme tanitmak icin o satirlari profile a eklersiniz. O satirlari da biz uydurmadik tabii qt yi actiktan sonra readme sinde nelerin olmasi gerektigi yaziyor :)

Licq yu kurmadim henuz ama /etc/resolv.conf dosyasina bakin. eger bossa icine;

domain sim.net.tr
nameserver 10.10.10.10

yazin. Tabii burda sim.net.tr yerinde sizin ISS nizin domain i, 10.10.10.10 yerinde de ISS nizin dns numarasi olacak.

Love + respect

Oguz

Listeden cikmak icin:
unsub linux
mesajini listeci@bilkent.edu.tr'a gonderiniz.
Lutfen Listeci icin MIME / HTML / Turkce Aksan kullanmayin.
Liste arsivinin adresi: http://listweb.bilkent.edu.tr/