[LINUX:14676] Re: mailbox nasil yaratabilirim?

New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

From: Alchemist The GREAT (altug@likom.com.tr)
Date: Fri 14 Apr 2000 - 18:45:43 EEST


/var/spool/mail dizininde kullanıcı ile ayni isimli bir dosya yaratin
chown ile dosyanin sahibini, ilgili kulanici, grubunu da ilgili grup
yapin.

Bu kadar...

Avantajlari:
Soylediginiz bir avantaj olarak kabul edilebilir mi bilmiyorum. Anlayan
azsa, digerleri de anlamak icin daha cok kurcalicaklardir.

Ama bence en avantajli tarafi, kullanici mailbox'larini tek bir dosya
olarak tutmasi, ve bir kullanicinin mailbox dosyasina ulasmak isterseniz
(yedekleme, tasima, silme, vb. amaciyla), sadece bir dosya uzerinde
islem yapmanizin gerekmesi.

Biraz off-topic ve uzun olcak ama asagidaki senaryolari listedeki
ilgililerin de gorus ve bilgisine sunmak istedim (aslinda senaryo degil,
bizzat yasanmistir). Her senaryoda, kullanicilarin mailbox'inin server
uzerinde durdugunu varsayalim. Obur turlu client MTA tarafina gitmek
gerekir ki bu konumuz disindadir.

--
1. Senaryo

Bir kullanici ayriliyor. Kullanicinin mailbox'indaki bilgiler onemli olabilir (bir projenin yoneticisi diyelim bu kisiye). Bu nedenle mailbox'inin yedegini almaniz gerekiyor bir kenara.

1. Durum: Linux Ilgili dosya guvenli bir yere kopyalanir. Gerekirse tape'e yedeklenir. Is biter.

2. Durum: Exchange Server En mantikli yol, bir client'a outlook kurmak, bu kullanici icin gecerli bir profile yaratip gerekli ayarlari yaptiktan sonra Personal Folders service tanimlayip (bu islem diskte bir PST dosyasi olusturur) mailleri (ve gerekli diger bilgileri) bu dosyaya transfer etmektir.

Merak edenler icin hemen soyliyim. Hayir, exc. server'da mailbox'lar icin "Save", "Export" veya "Dump" gibi bi fonksiyonalite yok. Cunku (inanmayabilirsiniz ama bu listede bulunan diger Exc. Adminleri de bilirler) Exc. Server, *tum kullanici mailboxlarini bir tek dosyada tutuyor!!!!

-- 2. Senaryo

Bu sefer 50 kullanici birden isten ayriliyor. Bunlarin da mailbox'larinin yedeklenmesi gerekiyor.

1. Durum: Linux Ilgili dosyalar guvenli bir yere kopyalanir. Gerekirse tape'e yedeklenir. Is biter.

2. Durum: Exchange Server Kara kara dusunulur. Ya bir outlook'da her 50 kullanici icin ayri ayri profile yaratilacak, mailler PST dosyasina transfer edilecek (uzuuun transfer sureleri), sonra bu dosyalar yedeklenecektir (uykusuz geceler, bozulan sinirler, galiz kufurler, artan kahve tuketimi) veya 15, 20, 30, 50 gibi bir sayida client bu ise gecici olarak ayrilip, sonra burda olusturulan PST dosyalari, uygunbir yere transfer edilcek, bundan sonra yedeklencektir (nerde o yogurdun bollugu? Ayrica niye iki kere transfer yapiyim ki?)

-- 3. Senaryo

Kullanici maillerini bu sefer server'dan diskine almis. olayin hemen ertesinde hard disk gocmesi durumuyla karsilasiliyor. Kullanicinin mailleri ucmustur. kullanici (yonetici diye dusunun) hemen maillerinin en son yedekten restore edilmesini istiyor. Duzenli ve isini saglam yapmayi seven bir admin olarak, kullanici maillerini transfer etmeden onceki gunun aksami aldiginiz yedek duruyor (48 saat oncesinin).

1. Durum: Linux ılgili dosyalar tape'den gerekli directory'ye restore edilir, gerekirse en fazlasi chown yapilir.

2. Durum: Exchange Server Simdiii, tape'den oldugu gibi restore etsek, maillerini server uzerinde tutan kullanicilarin da mailbox'lari 48 saat geriye gitcek (unutmayin, tek bir dosyada butun bilgiler (EDB uzantili bi dosya ve hic bi utility bunu okumuyo. Ayrica dosyanin orta buyuklukta bi balina kadar kucuk oldugunu unutmayin (birkac GB tipik bir buyukluk))

Napcaz? Ister inanin ister inanmayin, yapmaniz gereken islemler sunlar: * Ayni exchange site icinde bi exchange server daha kurulur (donanim gereksinimini burda saymiyorum, bilenler bilmeyenlere anlatsin) * Her iki exc server birbirini gordukten sonra, yeni kurulan (bos) exc. server'a restore islemi uygulanarak tape'deki database, server'a aktarilir. * Gerekli mailbox, mailbox transfer istenerek, diger server'a aktarilir.

Inanmayan MS'e sorsun. Isteyene "Exchange Server Disaster Recovery" dokumanini gonderebilirim. --

Bi kullanici mailbox'ini restore etmek icin butun server database'i restore etmek kadar buyuk bir (tabiri mazur gorun) okuzluk dusunemiyorum.

Ey adminler. Administration'i kolay, her turlu fonksiyonalitesi olan server bu mu? Cevrenizdekileri uyarin, uyandirin. Cok gec kalinmadiysa bu seytanI sistemlerinize dahil etmeyin.

Karari size birakiyorum. Hangisi avantajli?

Gokhan Mutlu wrote: > > Selamlar, > > "adduser" ile tanimladigim bir user'a nasil mailbox açabilirim? > > Server, mail servisi vermekte fakat vermedigi durum da bu servisi nasil > (Linux ile ) gerceklestirebilirim...? > > Not: Bu isi Exchange Server ile NT üzerinde yaptik. > Linux'un bildigim tek avantaji, anlayan sayisinin az olmasi > nedeniyle server'a pek müdehale edilememesi...(müdehaleden kastim > ögrenmek amaciyla kurcalama...Bizdeki NT de ise 4 admin'den her biri > kafasina göre biryeri kurcaliyor...) > > Linux mail server'in diger avantajlarlari ne olabilir? > > > Listeden cikmak icin: > unsub linux > mesajini listeci@bilkent.edu.tr'a gonderiniz. > Lutfen Listeci icin MIME / HTML / Turkce Aksan kullanmayin. > Liste arsivinin adresi: http://listweb.bilkent.edu.tr/

--

,-~~-.___. / | ' \ ( ) 0 \_/-, ,----' ==== // / \-'~; _/~~~(O) / __/~| _/ | =( _____| (_________| ___________________________________ / \ /_____________Altug GUR_______________\ / \ /_____System & Network Administrator____\ / \ /___________Likom Software Inc.___________\ { } <_Kennedy Cad. No:144 G.O.P/ANKARA_| | TURKEY > {__________________________________| < } |_Phone : +90(312)466 33 00________| < } |_E-Mail: altug@likom.com.tr_______| _________ | > / ALTUG \ {__________________________________| /___________\

PGP Key Fingerprint -------------------------------------------------- 812C EFDC 447D F381 148B 10EE FA61 CEFB CC0D 08F6

Listeden cikmak icin: unsub linux mesajini listeci@bilkent.edu.tr'a gonderiniz. Lutfen Listeci icin MIME / HTML / Turkce Aksan kullanmayin. Liste arsivinin adresi: http://listweb.bilkent.edu.tr/


New Message Reply About this list Date view Thread view Subject view Author view

This archive was generated by hypermail 2b29 : Fri 14 Apr 2000 - 18:45:45 EEST